Zien

De wijde wereld van Escher

escherTot en met 28 oktober is in het Fries Museum de expositie ‘Escher op reis’ te zien. Met meer dan tachtig originele prenten, circa twintig tekeningen en diverse foto’s en voorwerpen is de ontwikkeling te volgen van grafisch talent tot wereldberoemd kunstenaar. Escher werd geboren in Leeuwarden en vond in Italië, Zwitserland en Spanje inspiratie voor zijn bekendste werken.

Met een ezel op pad

Maurits Cornelis Escher (1898-1972) werd geboren in het stadspaleis van Leeuwarden, waar tegenwoordig Keramiekmuseum Princessehof gevestigd is. Na zijn studie trok Escher de wijde wereld in. Hij verhuisde naar Italië, waar hij gelukkige en productieve jaren beleefde. Op een ezel trok hij de bergen in om charmante dorpjes en karakteristieke vergezichten vast te leggen. Zodra het donker werd bond hij een zaklampje aan zijn knoopsgat en schetste hij de aanblik van Rome bij nacht. De prenten uit deze periode verraden Eschers fascinatie voor opvallende perspectieven en beeldcompilaties. Na omzwervingen langs Zwitserland en België belandde hij uiteindelijk in Baarn. Daar verwerkte Escher zijn mediterraanse indrukken tot complexe beelden en onmogelijke werelden. Aan het einde van Eschers reis laat hij met topstukken als Belvédère (1958) en Metamorphose II (1939-1940) niet alleen zijn technische kunnen en wiskundige trucjes zien; wie goed kijkt ontdekt ook zijn voorliefde voor het Italiaanse landschap.

       escher    

NRC-recensie expositie
Informatie & tickets
Meer over Escher

Afb.: Copyright The M.C. Escher Company B.V.

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel