Weten

Waswetenschap

was, huis, schoonVan te veel wasmiddel tot het laten openstaan van ritsen, een schijnbaar eenvoudig wasje draaien is echte wetenschap. Het gaat eenvoudig fout. Maar er zijn natuurlijk tips & tricks om de levensduur van kleding te verbeteren, het milieu te ontzien en natuurlijk, de was scho(o)n(er) te krijgen.

Vijftien onmisbare tips om de wekelijkse wasklus minder vervelend, maar wel sneller en beter te doen:

1. Was kleding niet na elk gebruik (tenzij u veel zweet of in rokerige ruimtes komt). Overhemden kunnen vaker dan eens worden gedragen door er een shirt onder te dragen. Er zijn zelfs mensen die hun jeans nooit wassen (al doen ze ‘m af even in in de vriezer (!) om op te frissen. U kunt energie en water besparen door kleding tussendoor te luchten. Bovendien slijt kleding zo minder snel. Te weinig wassen is natuurlijk niet zo hygiënisch en fris. Dit is een richtlijn:

 • BH’s: wassen na 3 tot 4x dragen
 • Ondergoed: na 1x
 • Sokken, kousen maillots: na 1x
 • Sport- en zwemkleding: na 1x
 • Jeans: na 5 of 6x (zie ook 9)
 • Tops: na 1 tot 2x
 • Jurken: na 1 tot 2x
 • Leggings: na 1 tot 2x
 • Broeken, rokken en shorts: na 3 tot 4x
 • Pakken, colberts en jasjes: na 5 tot 6x
 • Jassen: 1x per 2 maanden 
 • Nachtkleding: na 3 tot 4x

2. Sorteer, sorteer. Iedereen weet waarschijnlijk wel, al was het maar uit eigen ondervinding, dat donker- en lichtgekleurd textiel niet mag worden gemixt, maar het is daarnaast ook beter om geen handdoeken met synthetische kleding of fleecestof met iets anders tegelijkertijd te wassen.

3. Overbelast de wasmachine niet. De kleding zal minder schoon worden en meer kreuken.

4. Gebruik niet teveel wasmiddel. Het gebruik van te veel wasmiddel kan uw kleding zelfs vervuilen. U kunt veilig (een stuk ) minder gebruiken dan de hoeveelheid die de fabrikant aanbeveelt. Gebruik, per was afhankelijk van de hardheid van het water, een ½ tot ¼ van een doseerdop. De kleding wordt net zo schoon en u bespaart veel geld.

5. Wees zuinig met wasverzachter (of gebruik het helemaal niet). Gebruik sowieso geen wasverzachter bij handdoeken, dan verliezen ze hun absorptievermogen. Tip: gebruik in plaats daarvan witte azijn.

6. Behandel vlekken, en vooral vet- of olievlekken, vooraf. Bijna alle vreselijke vlekken zijn meteen te verwijderen met behulp van eenvoudige spullen voor huishoudelijk gebruik, zoals spa rood (voor wijnvlekken), citroensap (voor vlekken van organische oorsprong, zoals zweet) en waterstofperoxide. Als u een olieachtige vlek met een beetje vloeibaar wasmiddel behandelt, kan het textiel daarna in de machine.

7. Breng items met donzen veren naar de stomerij. Donsjassen, -dekbedden en -kussens moeten tweemaal door de wascyclus gaan, zodat het wasmiddel niet in de veren achterblijft. Hiervoor zijn wasmachines met een grote capaciteit nodig.

8. Was zwemkleding niet in de wasmachine. Spoel deze na gebruik af met water, of was ze met de hand in koud water met een milde zeep.

9. Jeans zijn ondanks hun stoere uiterlijk gevoelig voor ruwe behandeling, je zou ze dan ook zo min mogelijk moeten wassen. Als u ze wast, keer ze dan binnenstebuiten, was ze zo koud mogelijk en hang ze te drogen.

10. Houd ritssluitingen dicht en knopen open. Open ritsen kunnen kleding beschadigen, en dichte knopen verzwakken de draad waarmee ze op de kleding zijn genaaid.

11. Was donkere kleding binnenstebuiten en op lage temperatuur. Hang het vervolgens te drogen om verdere vervaging te voorkomen.

12. Droogtrommeldoekjes zijn geldverspilling, droogballen ook.

13. Bij twijfel: laat de was ‘aan de lucht’ drogen. Wanneer u uw wasdroger wel gebruikt, controleer dan goed of de was door en door droog is geworden (zie 14).

14. Laat vochtige kleding nooit in de wasmachine of droger zitten. Natte kleren geeft bacteriegroei en gaat ook vies ruiken.

15. Was af en toe de wasmachine zelf. Vaak wassen we op 30 of 40 graden, goed voor het milieu en voor de energierekening. Het nadeel van wassen op een lage temperatuur is dat er pluizen en zeep- en vetresten achterblijven in de machine, waardoor de machine muf gaat ruiken en de was er niet schoner op wordt.

Stel een kort programma op hoge temperatuur (90 graden) in. Giet een halve liter schoonmaakazijn in het bakje waar u normaal gesproken het wasmiddel in doet, dan wordt de wasmachine meteen goed ontkalkt. Een schepje soda erbij zorgt ervoor dat ook de vervelende geurtjes verdwijnen.

Trefwoord
Onbeperkt Tijdschriften lezen

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

 • Cadeauwinkel
 • Samoon NL 300x250