Doen

Stadswandeling Den Bosch

jheronimus bosch, den bosch

’s-Hertogenbosch heeft een prachtig monumentaal centrum, met als letterlijk hoogtepunt de St.-Janskathedraal. Ook het riviertje de Binnendieze onder de oude stad is uniek. Naast vele historisch panden is er ook bijzondere nieuwbouw te vinden, van het Paleiskwartier pal achter het station tot de kasteelwoningen in de Haverleij.

Startpunt: station Den Bosch, 7,5 kilometer

stadswandeling den bosch plattegrond

  1. U kunt de wandeling beginnen of eindigen met het rondje door het Paleiskwartier achter het station. De Armada van de Britse architect Tony MacQuirk bestaat uit tien schuin geplaatste flatgebouwen van verschillende hoogte, aan één kant met hout, aan de andere, bollende kant met metaal bekleed. Zo ontstaat een vloot van schepen met bollende zeilen.
  2. Tegenover de Vismarkt staat aan de Lepelstraat een Mariabeeld. Het stond hier vroeger op de binnenplaats van een distilleerderij. Bij latere nieuwbouw werd er een kapelletje voor gemaakt. Er zijn veel Mariabeeldjes te zien aan Bossche gevels. Al sinds de 14e eeuw vindt er jaarlijks in juli een stille omgang of Beeweg plaats, omdat Maria pestlijders zou hebben genezen.
  3. Iets verder staat aan de linkerhand naast de Korenbrug het beeld van Zoete Lieve Gerritje, het meisje dat volgens het kinderliedje met een kip naar de grote stad gaat.
  4. Aan de andere kant van de brug starten in maanden april-oktober boottochten over de Binnendieze. Het riviertje heeft verschillende vertakkingen en is grotendeels overkluisd door bebouwing. Vanaf de boot beleeft u de onderkant van de oude stad.   dieze, den bosch
  5. Op de Markt ziet u de classicistische barokgevel van het stadhuis, dat in 1670 een oudere voorganger verving. De Schietspijp rechts van het stadhuis is het smalste huisje van de stad; een grappig contrast.
  6. Rechts van de Verwerstraat is in 2013 het Museumkwartier geopend, met daarin het nieuwe onderkomen van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch, in deze stad dé plek voor moderne kunst. Dit museum sluit aan op het Noordbrabants Museum, dat de kunst en de geschiedenis van Noord-Brabant toont.
  7. De route maakt een rondje om de St.-Janskathedraal. Deze is gebouwd tussen 1380 en 1520 en vormt een hoogtepunt van de Brabantse laatgotiek, zelfs van de hele Nederlandse kerkenbouw. De decoraties zijn talrijk. Vooral het beeldhouwwerk op de luchtbogen is beroemd. Ga zeker ook binnen kijken en bezoek de Bouwloods. 
  8. Aan het einde van het St.-Janskerkhof gaat de route rechtdoor, maar als u de Hinthamerstraat naar rechts volgt, dan komt u bij het in een oude kerk gevestigde Jheronimus Bosch Art Center. Er zijn levensgrote reproducties te zien van het soms fantastische en gruwelijke werk van deze schilder, en ook wandkleden met aan zijn werk ontleende voorstellingen. In de kelder is zijn atelier gereconstrueerd en een lift neemt u mee naar een prachtig uitzicht over de stad.
  9. Vanaf de Hinthamerstraat maakt u een schilderachtig ommetje langs de Dieze via twee smalle steegjes, de Gasthuisstraat en het Rozemarijnstraatje. Het riviertje komt hier even in beeld, om meteen weer weg te duiken in de gewelven onder de bebouwing.
  10. Voor de tweede keer op de Markt loopt u langs het 13e-eeuwse huis De Moriaan, waarin al geruime tijd de VVV is gehuisvest. Mogelijk was dit het eerste burgerlijke bakstenen bouwwerk van de stad.
  11. Let na de Markt op de Marktstraat goed op en ga net voorbij de Hema het steegje in: het Tweede Korenstraatje. Via dit straatje en het Eerste Korenstraatje brachten boeren hun graan naar de Markt.

 

 

Route
De route is gedeeltelijk bewegwijzerd met bordjes met het opschrift ‘Bosch rondje’. Verder kunt u deze routebeschrijving volgen. Start aan de centrumzijde van het station en loop rechtdoor langs de Bosche Draak, Stationsplein, later Stationsweg en Visstraat. Na brug tweede rechtsaf, Lepelstraat, later Molenstraat. Tweede linksaf, Uilenburgstraatje. Einde rechtsaf, Postelstraat. Vervolgens linksaf (eerste steegje negeren), Stoofstraat. Einde linksaf, Snellestraat. Eerste rechtsaf, Minderbroedersstraat. Langs rechterzijde van Markt.
Op Markt na stadhuis, Ridderstraat. Einde linksaf en eerste rechtsaf, Verwersstraat. Einde na huisnr. 91 linksaf, Peperstraat. Op plein rechtsaf, Parade, en einde plein linksaf. Voor kerk rechtsaf, Choorstraat, dan eerste linksaf, St.-Janskerkhof. Einde linksaf en meteen rechtsaf, In den Boerenmouw. Einde linksaf, Redomptoristenpad. Einde linksaf, St.-Josephstraat. Op kruising met winkelstraat (Hinthamerstraat) rechtdoor, Torenstraat. Eerste rechtsaf, Kerkstraat. Net voor kerk rechtsaf, Gasselstraat. Einde linksaf en direct rechtsaf, Gasthuisstraat. Einde linksaf (trap af). Volg het Bosch Rondje, linksaf via Rozemarijnstraatje. Terug op Hinthamerstraat rechtsaf langs Markt. Voorbij VVV en Hema linksaf, Tweede Korenstraatje. Einde rechtsaf, Doode Nieuwstraat/Karrenstraat. Eerste linksaf, Eerste Korenstraatje. Op kruising rechtsaf, Kruisstraat. Einde linksaf, Visstraat. Steeds rechtdoor, terug naar het station.

Extra rondje achter het station (A): naar achterzijde station en rechtdoor, Leeghwaterlaan. Eerste linksaf, Verlengde Statenlaan. Op kruising rechtsaf en linksaf langs water. Linksaf langs kop van water en nogmaals linksaf, Bordeslaan. Einde rechtsaf en einde linksaf, langs spoor terug naar station.

VVV ‘s Hertogenbosch

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

 • Cadeauwinkel