Voelen

Lied van twee slakken

ouder, oudEr zijn nog nooit zoveel mensen zo oud geweest: er zijn wereldwijd meer dan 800 miljoen mensen wereldwijd die ouder zijn dan 60 en rond de 350.000 mensen die ouder zijn dan 100! Vroeger vond men dat je met 40 jaar al oud was. De Verenigde Naties vinden nu dat je pas oud bent als je boven de 60 bent.

Aan de ene kant is het fantastisch als je ouder wordt. Maar het lukt niet iedereen om het zo te zien. Veel mensen zien oud worden als een angstaanjagend proces, met lichamelijk en/of geestelijk aftakeling. Hoe je er ook over denkt, het is niet te ontkennen dat er een aantal nadelen kleven aan ouder worden. Maar het hangt er ook een beetje van af, hoe je met die nadelen omgaat.

Ontevreden over uiterlijk

Vroeg of laat moet iedereen eraan geloven: grijze of minder haren, steeds meer rimpels, een slappe huid en een taille die langzaam verdwijnt. Als je iedere dag in de spiegel kijkt, valt het misschien nauwelijks op, maar bekijk eens een foto van 5 tot 10 jaar geleden en je ziet ongetwijfeld het verschil.

Sommigen zijn druk bezig om het uiterlijke proces van ouder worden te keren. Dat kan tijdelijk best wat voordeel opleveren. Maar botox, fillers en andere lapmiddelen kosten veel geld en het is een strijd die je uiteindelijk toch gaat verliezen. Misschien is het handiger om leeftijd en een ouder wordend lichaam te accepteren.

Steeds vaker confrontatie met eigen sterfelijkheid

Steeds meer leeftijdgenoten, en wijzelf niet uitgezonderd, krijgen kwaaltjes, worden ziek of overlijden. Individueel reageren we daar verschillend op, maar over het algemeen leidt dit nadenken over en accepteren van de levenscyclus. De Franse dichter Jean Prévert schreef over dit fenomeen het gedicht ‘Deux escargots’ *.

Het voelt alsof het leven ons inhaalt

Dit is zowel letterlijk als figuurlijk. Als we ouder worden worden we wat trager in bewegingen, van begrip, in het aanleren of begrijpen van nieuwe dingen. Aan de andere kant lijkt alles om ons heen sneller te bewegen en te veranderen. Jongere mensen kunnen het soms over dingen hebben waar u totaal geen weet van hebt. De remedie daarvoor is eenvoudig: blijf geïnteresseerd in nieuwe dingen. Geneer u niet om vragen te stellen als u niet weet waar het over gaat.

Oren, ogen en geheugen laten ons in de steek

Het is niet anders. Wie heeft er geen (lees)bril nodig, wie merkt er niet dat ze meer moeite hebben om een gesprek te volgen in een lawaaierige ruimte en wie heeft er niet meer moeite om op namen te komen?
Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen voorhanden: brillen, onzichtbare gehoorapparaatjes, computers, tablets, mobiele telefoons met digitale agenda’s die kunnen helpen om dingen te onthouden.

Bij deze kommer en kwel zou je bijna vergeten dat ouder worden ook een paar voordelen heeft… Bij de voordelen van het ouder worden, kun je denken aan meer vrije tijd voor hobby’s, reizen of andere leuke dingen doen of minder onzeker zijn. Maar ook lichamelijk heeft ouder worden een paar voordelen.

Minder vaak verkouden

Niet alleen de geest wordt wijzer, het lichaam wordt dat ook. Het immuunsysteem ‘herinnert zich’ de virussen waar het lichaam ooit mee te maken kreeg en weet wat het moet doen om die virussen onschadelijk te maken. Dat betekent meestal minder griep en verkoudheden. Vooral in de leeftijd tussen 40-70 jaar. Daarna wordt het immuunsysteem zwakker.

Minder gevoelig voor allergieën

Het klopt in veel gevallen dat je over een allergie heen groeit. Bij sommige mensen reageert het afweersysteem extra heftig op, op zich onschuldige, stoffen zoals pollen, mijten of bepaald voedsel. Het lichaam maakt dan afweerstoffen aan zoals bijvoorbeeld immunoglobuline E. Bij het ouder worden reageert het lichaam minder heftig en worden minder afweerstoffen aangemaakt, waardoor allergieën milder worden of zelfs verdwijnen.

De seks wordt beter

Verschillende onderzoeken tonen aan dat ouderen heel tevreden zijn over hun seksleven. Zo blijkt een groep mensen van boven de 60 meer tevreden dan toen ze in de 40 waren. Volgens de onderzoekers komt dat omdat ouderen minder prestatiegericht zijn en zich minder onzeker voelen over hun lichaam.

Minder zweten

Bij het ouder worden lijken zweetklieren kleiner te worden en ook neemt het aantal zweetklieren af. Daardoor zullen mensen ouder dan 50, minder zweten dan toen ze in de 20 waren.

*) Het lied van de slakken die naar een begrafenis van een herfstblad gaan

Twee slakken gaan op weg
Ze dragen een zwart slakkenhuis
En een lint rond de horentjes
Ze vertrekken in de avond
Een mooie herfstavond

Helaas wanneer ze aankomen
Is het al lente
De bladeren die dood waren
Leven allen weer

En de twee slakken
Zijn zeer teleurgesteld
Maar dan komt de zon
De zon zegt

Neem de moeite
De moeite om te gaan zitten
Pak een glas bier
Als je zin hebt

Neem als je wilt
De bus naar Parijs
Die zal vanavond vertrekken
Jullie zullen de omgeving zien

Maar heb geen verdriet
Dit is wat ik wil zeggen
Het wordt zwart voor je ogen
En dat is lelijk

De verhalen over doodskisten
Zijn triest en niet mooi
Denk aan de kleuren
De kleuren van het leven

Alle dieren,
Bomen en planten
Beginnen te zingen
Uit volle borst

Een echt levenslied
Het lied van de zomer
En iedereen drinkt
Iedereen proost

Het wordt een leuke avond
Een mooie zomeravond
En de twee slakken
Keren terug naar huis
Ze zijn zeer ontroerd

Ze gaan heel gelukkig op pad
Omdat ze veel gedronken hebben
Wankelen ze een beetje
Maar hoog in de lucht
Waakt de maan over hen.

Deux escargots -Jacques Prévert

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel