En ook nog dit

De kunst van het nee-zeggen

nee, weigerenKunt u gemakkelijk ‘nee’ zeggen tegen vrienden, collega’s of familieleden die u om een gunst vragen? Voor veel mensen is dat een hele grote uitdaging. We zijn vaak bang om ‘nee’ te zeggen, ook al maakt dit dingen misschien uiteindelijk gemakkelijker. Door op een verzoek in te gaan, proberen we vooral conflicten te vermijden. Tegelijkertijd ergeren we onszelf aan deze ‘weg-van-de-minste-weerstand’ en dwingt het ons dingen te doen die we eigenlijk niet willen.

Als iemand bijvoorbeeld met u wil daten en u wilt dat niet, dan kunt u er maar beter helemaal niet aan beginnen enkel maar omdat u zich schuldig voelt. Er is weinig kans dat dit goed afloopt. U verspilt dan vooral uw tijd en de tijd van de ander. In dit geval is eerlijkheid echt het beste. Zeg gewoon dat u op dit moment nog niet klaar bent voor een relatie. Wat er ook gebeurt, de keuze is aan u: het is immers goed mogelijk om prettig met uzelf en anderen te leven zonder vooral de wensen van de ander te vervullen en u daarover ook nog eens zwak over te voelen.

‘Nee zeggen’ is een vaardigheid die we allemaal zou moeten kunnen. Daarom: 10 effectieve tips die helpen om ‘nee’ te zeggen en toch een relatie in stand te houden zonder ons schuldig te voelen.

1. Probeer uit vinden waarom u ‘nee’ zegt

Voordat u een relatie met andere mensen opbouwt, is het belangrijk te begrijpen wat wel en niet belangrijk voor u is. Maak een overzicht met mensen, dingen en gebeurtenissen waaraan u uw tijd wilt besteden. Anders zult u, tot het moment dat u uw prioriteiten goed begrijpt, veel aandacht moeten blijven besteden  uit te zoeken waar u uw tijd al dan  niet aan kunt besteden. U blijft dan twijfelen of u wel ‘het juiste’ doet.

2. Bied een alternatief aan

Dit is waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om te weigeren. Wanneer je iemand een plezier weigert, bied dan een alternatief aan, of  ‘een troostprijs’. Als u bijvoorbeeld vanavond een vriend(in) niet kunt ontmoeten en u heeft hem of haar lange tijd niet gezien, beloof dan om elkaar over een week te ontmoeten (maar: spreek niet af uit schuld of plichtsgevoel).

3. Toon medeleven

Als u een persoon niet kunt helpen, laat hem of haar dan zien dat u geluisterd hebt en u begrijp wat hij of zij wil. Hiermee verguldt u de bittere pil van de weigering (enigszins). En: verontschuldig u niet, het is niet nodig en geeft onbedoeld twijfel weer.

4. Zeg nee tegen het verzoek, niet tegen de persoon

Maak u geen zorgen dat uw weigering de persoon kwetst omdat u probeert de relatie met hem te behouden. Het feit dat u nee zegt betekent enkel dat u niet kunt helpen, het is niets persoonlijks. Het spreekt vanzelf dat u het beleefd en vriendelijk brengt, maar blijf wel vastberaden. Hierdoor kan de ander begrijpen dat u echt niet kunt helpen.

5. Leg de reden eventueel (kort) uit

Niet iedereen is in staat om te weigeren iets te doen zonder de reden toe te lichten. En degene die u om een ​​gunst vraagt, verwacht op zijn minst een motivatie. Hou het kort, vertel hen gewoon over de omstandigheden waarom u weigert te helpen. Misschien heeft u omdat u een tandartsafspraak heeft of bent u te moe, of heeft u een andere reden. Wees eerlijk.

6. Oefen in nee-zeggen

Begin met oefenen bij verschillende mensen. Begin met eenvoudige situaties met minimaal risico. Zeg bijvoorbeeld ‘nee’ een ober die u een dessert of nog een drankje aanbiedt.

7. Voeg een compliment toe aan de weigering

Verander een weigering in een compliment. Bijvoorbeeld: ‘Dank dat je me herinnert aan jouw uitnodiging om eens te gaan tennissen’  of ‘Fijn dat je me als eerste hebt gevraagd’. U kunt hen ook veel succes wensen.

8. Wees bereid om te kiezen

We vinden het vaak moeilijk om ‘nee’ te zeggen, niet omdat we bang zijn om mensen te kwetsen, maar omdat we geen kansen willen verliezen. In een dergelijke situatie is een weigering niet slechts een gemiste kans, maar ook een compromis. Maar: wanneer we besluiten iets niet te doen, doen we iets anders wél. Dit betekent eenvoudigweg dat we een van twee mogelijkheden kiezen, niet dat we per se iets missen.

9. Als iemand blijft volharden, wees dan ook volhardend

Sommige mensen zijn zo volhardend dat ze anderen niet laten gaan voordat ze krijgen wat ze willen. Dit is vooral waar als het om familie gaat. In dit geval is het het beste om uw antwoord steeds opnieuw te herhalen. Dit betekent niet dat u geen mededogen heeft. Laat u ‘nee’ niet veranderen in een ‘misschien’ en uiteindelijk in een ‘ja, natuurlijk’.

10. Hou het kort

Duidelijk: soms is het echt moeilijk om iets te weigeren. Maar als uw motivatie te uitgebreid is, ontstaat er ruimte voor twijfel en verandert een ferm  ‘nee’ in een ‘misschien’. Dat is dan niet veel beter. Op de langere termijn is een duidelijke weigering ook beleefder.

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel