Weten

Wat als … de maan plotseling zou verdwijnen?

Albert Einstein zei ooit: ‘Het belangrijkste is om nooit te stoppen met vragen stellen. Nieuwsgierigheid heeft zijn eigen bestaansrecht’. Er bestaan dus geen rare vragen. Wel absurde of hypothetische vragen. En serieuze antwoorden.

1. Wat zou er gebeuren als de aarde gedurende 5 seconden zuurstof zou verliezen?

 • Iedereen die wordt blootgesteld aan direct zonlicht, krijgt verbrandt onmiddellijk. Zuurstof in de lucht beschermt onze huid constant tegen UV-licht;
 • Zelfs overdag zou het donker worden. Wanneer er minder deeltjes zijn in de atmosfeer die blauw licht verspreiden, verandert de lucht van kleur in bijna zwart.
 • Ons binnenoor zou exploderen. Dit kan worden verklaard door het feit dat de aarde in een oogwenk ongeveer 21% van zijn luchtdruk zou verliezen.
 • Alle gebouwen gemaakt van beton zouden uiteenvallen in stof. Zuurstof is een belangrijk bindmiddel in betonconstructies. Zonder zuurstof verliezen ze onmiddellijk al hun stijfheid.
 • Oceanen zouden verdampen. Water bestaat immers voor een derde uit zuurstof. Zonder zuurstof zou waterstof in een gasvormige toestand veranderen en in volume toenemen.

2. Wat zou er gebeuren als iemand tijdens de vlucht de deur van een vliegtuig zou openen?

Dit is zeker een angstige ervaring. Alle passagiers die dicht bij de uitgang zitten, worden de lucht in geslingerd. De temperatuur aan boord van het vliegtuig zou snel dalen en het vliegtuig zou uit elkaar kunnen vallen. Om te overleven heb je ongeveer 15 tot 20 seconden om het zuurstofmasker op te zetten. En zelfs als dat lukt, zijn de overlevingskansen nog steeds te verwaarlozen.
Gelukkig is deze situatie volledig hypothetisch. Er is geen mogelijkheid om de deur te openen (tenzij iemand bovenmenselijke krachten bezit). De luchtdruk voorkomt dit: op kruishoogte is de druk in het vliegtuig ongeveer 0,7 of 0,8 atmosfeer, wat overeenkomt met ongeveer 5-5,4 kilogram per vierkante centimeter.

3. Wat zou er gebeuren als de maan plotseling zou verdwijnen?

 • Het zou ‘s nachts aanzienlijk donkerder zijn. Als gevolg van het licht van de zon verlicht de maan onze nachtelijke hemel.
 • Veel dieren zouden in verwarring raken door de plotselinge afwezigheid van de maan. Onderzoekers menen dat uilen en leeuwen bijvoorbeeld op het donker van de nacht vertrouwen, met slechts een beetje maanlicht om effectief te kunnen jagen.
 • De maan ligt heel dicht bij ons, de aantrekkingskracht van de zwaartekracht heeft daarom invloed op de aarde. Zonder maan zouden de getijden veel langzamer stijgen en dalen en slechts ongeveer 40% zo groot zijn als nu.
 • Door het verlies van zwaartekracht kan de kern van onze planeet een beetje verschuiven. Dit kan een aantal natuurrampen veroorzaken, zoals aardbevingen of vulkanen.

4. Wat zou er gebeuren als alle insecten verdwenen zijn?

Het is moeilijk voor te stellen, maar zonder – ook irritante – insecten zou de wereld uit elkaar vallen.

 • Ongeveer 80% van alle planten in de wereld bloeit. Het betekent dat ze bestuiving van insecten, zoals bijen of vlinders nodig hebben Soms helpen de wind en dieren mee met bestuiven, maar dit is niet voldoende en het meeste werk wordt gedaan door insecten. Zonder hen zou het meeste plantenleven  verdwijnen.
 • Zonder insecten is er geen mogelijkheid dat we de ineenstorting van de voedselketen voorkomen. Als insecten verdwijnen, verdwijnen er ook veel zoogdieren en vogels. En als er geen insecten zijn die bestuiven, sterven de dieren die fruit, bladeren eten of in bomen leven ook. Dus, stap voor stap, zou dit leiden tot massa-uitsterving.

5. Wat zou er gebeuren als de wereld twee keer zo snel zou gaan draaien?

In dit geval zou onze dag 12 uur duren in plaats van 24. Daarbij komen veel meer niet zo voor de hand liggende en zelfs verrassende effecten.

 • Het waterpeil op de evenaar zou met 100 meter stijgen vanwege de middelpuntvliedende kracht van de aarde die water uit de polen ‘trekt’.
 • Het oppervlak van onze planeet zou onherkenbaar veranderen. Indonesië en het grootste deel van het noorden van Zuid-Amerika zouden volledig worden weggevaagd. En Afrika zou worden gescheiden in twee eilanden.
 • Deze hoge rotatiesnelheid van de aarde zou veel zwaare orkanen veroorzaken. En zij zouden op hun beurt ook met hogere snelheden ronddraaien.
 • De hoeveelheid water op de evenaar zou een enorme toename van de luchtvochtigheid en een permanente strook van mist veroorzaken.
Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

 • Cadeauwinkel