Voelen

Workout-de-luxe

sport

Iedereen weet dat bewegen goed voor ons is, en we weet dat we dat (meer) zouden moet doen. Dit is een simpel wetenschappelijk feit. Bewegen is echter ingewikkelder dan  een enkel abonnement op de sportschool. Als je daar dan eenmaal bent, waar begin je dan mee? De loopband? De gewichten? Die onduidelijke kluwen workout-machines? Zumba?

Work it out

Hoe weet je nu hoe je zou moeten bewegen? En hoe vaak? Zolang u minstens 30 minuten per dag een vorm van oefeningen doet die uw uithoudingsvermogen verbeteren, en gedurende twee dagen per week krachttraining, kun u uzelf als een ‘actieve’ persoon beschouwen.

In 2015 publiceerden twee universitair hoofddocenten geneeskunde aan de Harvard Medical School het rapport ‘Starting to Exercise‘ om mensen aan te moedigen een gezond oefenprogramma te starten. Volgens hen zijn dit de vijf beste workouts die relatief eenvoudig in het dagelijks leven zijn te integreren:

1. Zwemmen

Omdat water dat uw lichaam ondersteunt en druk wegneemt, noemt het rapport zwemmen de perfecte workout. Het spreekt meer spiergroepen aan dan enige andere oefening, en de wervelkolom en luchtwegen profiteren mee. Het is geschikt voor mensen van vrijwel alle leeftijden en niveaus. Zwemmen is goed voor mensen met artritis omdat het minder belastend is. (Nog een voordeel: u krijgt er geen spierpijn van!)

2. Tai chi

Deze Chinese krijgskunst draait om langzame, gestage bewegingen en kan daarom ook ‘meditatie in beweging’ worden genoemd. De sierlijke bewegingen vloeien van de ene naar de andere, wat aandacht en focus vereist. Omdat je tai chi in je eigen tempo kunt doen, is dit een andere oefening die geschikt is voor mensen van alle fitnessniveaus. Het is vooral goed voor oudere mensen omdat balans een belangrijk onderdeel is van fitness, en balans is iets dat we verliezen als we ouder worden.

3. Krachttraining

Gewichten zijn niet alleen voor stoere spierbundels. Als u uw spieren niet gebruikt, zullen ze na verloop van tijd hun kracht verliezen. Bovendien kan krachttraining helpen om calorieën te verbranden, helpen om uw gewicht te behouden, uw botten te versterken en zelfs uw hersencapaciteit vergroten. Als u begint met krachttraining, is het belangrijk om wat professionele begeleiding te krijgen om ervoor te zorgen dat u het op de goede manier doet en u zich niet per ongeluk blesseert. Begin met een gewicht dat u 10 keer gemakkelijk kunt tillen en gebruik dat gewicht gedurende een paar weken. Zodra u het gewicht gemakkelijk 12 maal kunt heffen, voeg dan steeds iets meer gewicht toe.

4. Wandelen

Onderschat het krachtige effect van een pittige wandeling niet. Lopen kan helpen een gezond gewicht te behouden, het cholesterolniveau te verbeteren, botten te versterken, bloeddruk onder controle te houden, het humeur te verbeteren, het risico op verschillende ziekten (bijvoorbeeld diabetes en hartaandoeningen) te verlagen en het geheugen te verbeteren. Het Harvard-rapport suggereert om te beginnen met een dagelijkse wandeling van 10 tot 15 minuten, waarna u de meeste dagen van de week 30 tot 60 minuten kunt lopen.

5. Kegel-oefeningen

Het is mogelijk het algemene fitnessniveau te verbeteren met gewichten en die hebben nog een voordeel: zowel mannen als vrouwen versterken door zogenoemde kegel-oefeningen hun bekkenbodemspieren die de blaas ondersteunen. Sterkere spieren voorkomen incontinentie. U doet dit volgens het Harvard-rapport op de juiste manier als u ‘die spieren aanspant die u zou gebruiken om urineverlies of winden te voorkomen’. Houd dit twee of drie seconden vast en laat dan weer los. Zorg ervoor dat uw bekkenbodem daarbij volledig ontspant. Herhaal deze oefening 10 keer. Probeer vier tot vijf series per dag te doen.

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel