Zien

Paupers in Carré

Twee zomers lang was het theaterspektakel Het Pauperparadijs naar de gelijknamige bestseller van Suzanna Jansen te zien op een buitenlocatie in Veenhuizen (Drenthe). Na deze compleet uitverkochte voorstellingen is Het Pauperparadijs vanaf 4 juli te zien in het Amsterdamse Carré.

Decorontwerper Michiel Voet heeft samen met regisseur Tom de Ket speciaal voor de theaterversie een set ontwikkeld die grootsheid uitstraalt en het gevoel van de beklemmende armoede benadrukt waar het stuk over gaat. Suzanna Jansen en Tom de Ket pasten het script aan; de Amsterdamse verhaallijn wordt meer benadrukt.

De theatervoorstelling volgt, net als het boek, de geschiedenis van twee paupers die in de armengestichten in Drenthe terecht komen. Teunis, een jonge Amsterdamse wees, wordt daar verliefd op bewakersdochter Cato. Hun verboden liefde ontmoet veel tegenwerking en uiteindelijk proberen ze de kolonie te ontvluchten.

Het Pauperparadijs in Carré: 4 juli tot en met 5 augustus 2018

Rondleidingen

Naar aanleiding van de voorstellingen in Carré geeft auteur Suzanna Jansen iedere week twee rondleidingen over de achtergrond van de voorstelling. Een van de hoogtepunten van de rondleiding is het portret van Johannes van den Bosch (Cornelis Kruseman, 1829). Van den Bosch is de idealist die 200 jaar geleden de Maatschappij van Weldadigheid oprichtte. In een poging de armoede uit te roeien stuurde hij 200 jaar geleden de armen uit onder meer Amsterdam naar ‘de koloniën’ in Drenthe waar zij met tucht en discipline een heropvoeding kregen.

pauperparadijs, veenhuizen
Johannes van den Bosch (1780-1844), Gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, minister van koloniën, Cornelis Kruseman, 1829

Johannes van den Bosch (1780-1844), Gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, minister van koloniën, Cornelis Kruseman, 1829

Suzanna Jansen: ‘Mijn familie heeft, net als de familie van 1 miljoen andere Nederlanders, jarenlang in de koloniën gezeten. Het Pauperparadijs is hun geschiedenis. Ik vind het belangrijk dat we dit verhaal blijven vertellen, want het is nog altijd actueel. Prachtig dat ik dit nu ook kan doen aan de hand van objecten uit het Rijksmuseum. Ik probeer me voor te stellen wat mijn voorouders daarvan zouden denken’.

Rondleidingen in het Rijksmuseum: van 10 juli t/m 3 augustus 2018, elke dinsdag en vrijdag, 15-16 uur (behalve 27 juli).

Via de website van Koninklijk Theater Carré is ook een combinatieticket voor de voorstelling en toegang/rondleiding Rijksmuseum te koop

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel