Voelen

Ontpillen

medicijnenNaarmate we ouder worden gaat er steeds meer in ons lijf haperen. Veel (ouderdoms)kwalen zijn goed te bestrijden met een gezonde leefstijl, maar veel vaker dan nodig is grijpen we naar pillen. In Nederland slikken we jaarlijks meer dan 9 miljard medicijnen tegen onder meer hoge bloeddruk, hoog cholesterol, slapeloosheid, brandend maagzuur, gewrichtsklachten, botontkalking en diabetes type 2.

Stuk voor stuk aandoeningen die we vaak ‘verouderingsziekten’ noemen, maar die in hoge mate door onze manier van leven worden veroorzaakt. Wij kunnen veel gezonder oud worden, met minder pillen en vervelende bijwerkingen. Medicijnen onderdrukken de symptomen, maar pakken vaak het onderliggende probleem niet aan.

“Per persoon slikken we gemiddeld 500 pillen per jaar, ouderen zelfs drie keer zoveel”

Dit is het uitgangspunt van Ontpillen, het nieuwe boek van David van Bodegom Hoe hou je zelf je botten sterk, je maagzuur in bedwang en je darmen gezond? Slaap je beter als je meer sport? Kun je je hersenen trainen? Wat kun je doen om erectiestoornissen te voorkomen? ‘Ontpillen’ helpt je je lijf beter te begrijpen en laat zien hoe je door aanpassing van je leefstijl minder pillen kunt slikken en langer gezond blijft. Het boek is interessant voor iedereen die het dagelijks innemen van een handvol medicijnen zo lang mogelijk wil uitstellen, en uiteraard ook voor iedereen die vanaf vandaag minder pillen wil slikken.

Enkele tips uit Ontpillen:

  • Slecht slapen maakt je dikker omdat je extra gaat snoepen om energie op te doen. Slaappillen helpen maar twee weken, daarna zorgen ze vooral voor sufheid en ongelukken.
  • Last van brandend maagzuur? Laat de zwaartekracht het werk doen en zet het hoofdeinde van je bed omhoog. Ook kauwgom kauwen helpt.
  • Zwarte koffie beschermt tegen diabetes. Hoe meer koppen per dag, hoe beter.
  • Elke dag een handje noten eten helpt om je cholesterol te verlagen.
  • Heren die moeilijk plassen: ga zitten. Mannen hebben meer klachten als zij staand plassen.

“Wij kunnen veel gezonder oud worden, met minder pillen en vervelende bijwerkingen, en tegen aanzienlijk lagere kosten”

Mini cursus
Googelen naar medische aandoeningen en oplossingen doen we graag en vaak. Maar wat is waar en wat niet? Daarom zijn is de Leyden Academy gestart met een gratis online mini cursus Ontpillen.

In tien maandelijkse edities geven dr. David van Bodegom en andere experts van Leyden Academy aan de hand van relevante, actuele artikelen, infographics en video’s praktische tips om een gezonde leefstijl in de dagelijkse routine in te passen. Deze thema’s komen aan bod:

Slapeloosheid (gepubliceerd 1 juni 2018)
Hoge bloeddruk (6 juli 2018)
Botontkalking (3 augustus 2018)
Depressie (7 september 2018)
Dementie (5 oktober 2018)
Diabetes (verschijnt 2 november 2018)
Hoog cholesterolgehalte (7 december 2018)
Incontinentie en constipatie (4 januari 2019)
Ademhalingswegen (1 februari 2019)
Erectiestoornissen (1 maart 2019)

Interview met David van Bodegom op Nieuwsweekend (NPO Radio 1).

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel