Voelen

De mussen en het dak

hitte, aircoVoor veel van ons is het feest als de mussen – spreekwoordelijk – van het dak vallen, en de zomers warm is. Minder prettig is als de buitentemperatuur dusdanig oploopt dat het huis in een sauna verandert. Vooral goed slapen wordt in deze omstandigheden lastig. Een airco kan dat oplossen, maar produceert vaak het nodige lawaai en kost energie. Er zijn gelukkig meer manieren om hoofd en lijf koel te houden.

Om ervoor te zorgen dat een slaapkamer ‘s nachts koel is, moet die overdag koel zijn

  • Om een ruimte koel te houden, moet u hem goed luchten. Sluit de ramen als de buitentemperatuur hoger wordt dan 20°C en open ze als de temperatuur ‘s avonds tot die waarde daalt. Meestal is de laagste temperatuur van de dag tussen 04.00 en 07.00 uur.
  • Om te voorkomen dat de zon de (slaap)kamer verwarmt, is het belangrijk om de juiste gordijnen te gebruiken. Blijf weg van synthetische gordijnen – ze worden snel warm en verkleuren. Dikke linnen gordijnen in een lichte kleur wit zijn de beste.
  • Als u niet wilt dat de warmte in uw huis blijft, is het beter om tapijten, stoffen en kussens die warmte vasthouden te verwijderen.
  • Als u uw kamer lucht, maak dan een handdoek nat en hang deze voor het open raam. Dit helpt om de ruimte sneller af te koelen. Maar laat de handdoek niet ‘s nachts hangen. Een kamer die te nat is, kan ook erg en onaangenaam vochtig worden.
  • In het verleden, toen airconditioning niet bestond, bevochtigden mensen de vloer. Dan zakt de kamertemperatuur direct en is het prettig in slaapvallen.

Gebruik plafondventilatoren

Ze zijn relatief goedkoop, nemen geen ruimte in en koelen een ruimte redelijk af. Zorg er voor dat de schakelaar in de ‘zomerstand’ staat. Veel ventilatoren hebben 2 standen voor verschillende seizoenen. Als u geen standenschakelaar kunt vinden, controleer dan de ventilatorbladen. Ze moeten tegen de klok in draaien, zodat de lucht als het ware naar boven wordt getrokken.

Een zelfgemaakte airco

Een gewone ventilator beweegt gewoon de lucht door de kamer en de motor verwarmt de kamer. Maar elke ventilator kan worden omgezet in een pseudo-airconditioner. Leg enkele met water gevulde flessen of andere containers enige tijd in de vriezer en plaats ze vervolgens direct voor de ventilator. In dit geval wordt overal in de kamer koele lucht geblazen. Wanneer het erg heet is, gebruik dan 2 flessen en wissel ze om de 4 tot 5 uur af.

Het bed afkoelen

  • Beddengoed van satijn of kunststof kunnen beter worden vervangen door katoenen of zijden beddengoed. Katoenen lakens absorberen zweet beter en koelen de huid af.
  • Draag ook pyjama’s van katoen, ze ademen beter. Of slaap naakt. Dat is zelfs nog beter.
  • Een andere manier om uw bed te laten afkoelen, is door uw lakens en kussenslopen in de koelkast te leggen en voordat u gaat slapen uw bed ermee op te maken. Doe dit enkel met de lakens, niet het dekbed.
  • Matrassen met ‘memory foam’ houden veel warmte vast. Prettig in de winter, maar niet in de zomer. Leg er in de zomer een katoenen topmatras op (die u ook vooraf in de koelkast kunt leggen).

Wanneer u wel een airconditioner heeft

koel, hitteEen airconditioner is een uitkomst tijdens een hittegolf, maar soms lastig om optimaal te regelen. Wanneer deze aanstaat wordt het vaak weer te koud, maar uitgeschakeld snel te warm. We slapen het best bij een constante omgevingstemperatuur van ongeveer 16 tot 17°C. Om die waarde te kunnen handhaven hebben veel airconditioners een functie om de temperatuur op hetzelfde niveau te houden of een nachtstand.
Als uw airconditioner deze functie niet heeft, sluit dan alle ramen en schakel de airconditioner gedurende 2 tot 3 uur voordat u naar bed gaat op de laagste temperatuur in en vervolgens uit.

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel