Proeven

Ivoren wachters

mond, tanden, gezondWelke voedingsmiddelen we moeten eten om onze tanden gezond en wit te houden? De kleur en gezondheid van onze tanden zijn niet alleen afhankelijk van de meest basale zorg, maar ook van het voedsel dat we eten. Wat heeft positieve of negatieve invloed op het uiterlijk van onze tanden? Probeer eens enkele van deze veranderingen in uw dieet aan en binnen een week is de verbetering van de conditie van uw tanden voelbaar.

Levensmiddelen die tanden en tandvlees redden

Tandartsen raden aan om dit voedsel te eten:

  • Wortelen. Caroteen is goed voor de slijmvliezen van de mond en het tandvlees. Het maakt ook tandglazuur sterker. Verse wortels zijn een geweldige manier om gezond gebit te behouden, het verwijdert tandplak en masseert het tandvlees.
  • Vis. Naast calcium levert dit ook fosfor, een van de belangrijkste elementen om de tanden gezond te houden (de downside is dat sommige vis een  onaangename geur kunnen veroorzaken).
  • Peterselie. Dit is een van de belangrijkste bronnen van calcium en bovendien heeft peterselie een cosmetisch effect op de tanden (zie hierna).
  • Appels. Appels zijn ongelooflijk effectief als het gaat om het behandelen van tandproblemen en het voorkomen ervan. Ze masseren het tandvlees en verwijderen tandplak, terwijl ze tegelijkertijd een frisse adem geven.
  • Kiwi. Deze vrucht bevat veel vitamine C. Gebrek aan vitamine C laat de productie van collageen afnemen en veroorzaakt  bloedend tandvlees.
  • Ui. Een natuurlijk antibioticum dat schadelijke bacteriën in de mond doodt.
  • Witlof. Stimuleert de bloedsomloop in de mond.
  • Sesam. Verwijdert tandplak heel goed en maakt het glazuur sterker.
  • Kaas. Harde kaas bevat heel weinig zout en veel calcium. Kaas helpt de juiste pH-evenwicht zodat bacteriegroei wordt geremd  (al kunnen sommige soorten een onaangename mondgeur geven).
  • Groene thee. De catechine in groene thee doodt de soorten bacteriën die gaatjes veroorzaken. Bovendien geeft groene thee frisse adem.

Tandartsen zijn er zeker van dat frequent snacken tanden kan beschadigen. Als u constant iets kauwt, voedt dit bacteriën in de mond. Dit is enigszins te voorkomen door nadien even te spoelen met water.

Wordt de kleur van de tanden bepaald door voedsel?

Als u de kleur van uw tanden niet mooi vindt, kunt u daar iets aan doen. Afgezien van het gebruik van whitening-procucten waarvan de effecten vaak dubieus zijn, kunt u bepaalde voedingsmiddelen mijden of de consumptie ervan minderen. Deze voedingsmiddelen hebben effecten op de verkleuring van tanden:

  • Thee en koffie. Groene en witte thee hebben het kleinste negatieve effect op de kleur van de tanden. Citroen of melk kunnen de effecten van deze drankjes neutraliseren.
  • Rode wijn. De kleur van wijn en het hoge tannine-niveau maken het tot de kampioen kleurverandering. Spoel met water nadat u rode wijn hebt gedronken, maar poets uw tanden niet direct. Poetsen zal meer kwaad dan goed doen.
  • Sappen. Heldere vruchten- en groentesappen hebben sterk effect omdat ze het zuur bevatten dat de tanden verzwakt en waardoor de kleurstoffen beter worden opgenomen. Als we bessen en groenten eten, wordt er snel speeksel geproduceerd, wat  de kleuring ‘wegwast’, wat niet gebeurt als we sappen drinken.
  • Bieten en blauwe bosbessen. Een hoge concentratie chromogenen in deze voedingsmiddelen maakt de tanden geel.
  • Specerijen. Curry en kurkuma zijn vooral goed in het veranderen van de kleur van de tanden, zelfs na één keer eten. Ze kunnen  tanden zelfs geel of rood kleuren. Het is heel moeilijk om van deze kleur af te komen. Als u iets heeft gegeten dat deze kruiden bevat, drink dan groene thee met citroen om het effect te neutraliseren.
  • Sojasaus en balsamicoazijn. Ze laten vaak donkere vlekken achter op de tanden.
  • Gekleurde frisdrank. Frisdrank bevat veel chemische kleurstoffen die de kleur van de tanden veranderen. Het tast ook het glazuur aan.

Om de negatieve effecten van deze voedingsmiddelen te neutraliseren, spoel uw mond na het eten en vergeet deze natuurlijke ‘bleekmiddelen’ niet:

  • Peer. Dit verwijdert tandplak en masseert het tandvlees.
  • Pompoen. Dit is één van de beste natuurlijke bleekmiddelen. U kunt het beste effect bereiken als u het in de oven bakt of aan een salade of smoothie toevoegt.
  • Aardbei. Ondanks de heldere rode kleur heeft het een geweldig whitening-effect. Het bevat appelzuur dat tandplak zeer effectief verwijdert.
  • Broccoli. Het kan donkere vlekken heel goed verwijderen. Het is het beste om verse broccoli te eten.
  • Selderij. Dit is een 2 in 1 bleekmiddel. Het helpt tandplak te verwijderen en doodt bacteriën in de mond.
  • Sinaasappel. Het citruszuur maakt de tanden heel goed wit maar mensen die gevoelig tandvlees en tanden hebben, moeten voorzichtig zijn.
  • Peterselie. Na het eten kauwen op een klein beetje peterselie voordat u uw mond spoelt.

Producten die geur en microflora beïnvloeden

Onaangenaam ruikende adem kan in extreme gevallen een teken van een ziekte zijn, maar als u gezond bent, is het een tijdelijk probleem dat is te verhelpen. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen deze slechte adem veroorzaken. Tijdens de vertering van bepaalde voedingsmiddelen worden bijvoorbeeld zwavelverbindingen geproduceerd. Ze worden opgenomen in het bloed en verlaten vervolgens het lichaam via de longen. We kunnen zelf de onaangename geur lang proeven nadat we iets hebben gegeten.

Sommige voedingsmiddelen en dranken die een aangename aroma hebben, doen het tegenovergestelde, zoals bijvoorbeeld koffie. Ze verminderen het slijm van de mond droog en geven bacteriegroei.

Voedingsmiddelen die een onaangename geur veroorzaken zijn ui, knoflook, sommige soorten rode wijn, kaas, snoep, koffie,  zure voedingsmiddelen en vis.

Voedingsmiddelen die geur snel neutraliseren zijn: appels, kaneel, kers, basilicum, spinazie, watermeloen en groene thee.

Trefwoord
Onbeperkt Tijdschriften lezen

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel
  • Samoon NL 300x250