Zien

Avant-garde in Groningen

Het witte paard – Jan Altink 1925

In 2018 is het honderd jaar geleden dat een groep jonge Groninger kunstenaars Kunstkring De Ploeg oprichtte. Het Groninger Museum presenteert daarom t/m 4 november de grote overzichtstentoonstelling ‘Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928.

Honderd jaar geleden vond een groep jonge Groningse kunstenaars dat de schilderkunst drastisch moest veranderen. Jan Altink, Johan Dijkstra, Jan Wiegers, Alida Pott en nog een aantal kunstenaars verenigden zich en noemden zichzelf De Ploeg, omdat ze vonden dat de Groningse kunst moest worden ‘omgeploegd’. Het Groninger Museum laat in de tentoonstelling zien hoe groot die verandering in de schilderkunst werd.

Felle kleuren, grote contrasten en uiteenlopende stijlen

Het museum laat ruim 250 kleurrijke werken, van schilderijen tot drukwerk, maar ook bijzonder filmmateriaal zien. Er is zelfs De Ploegmuziek te beluisteren. De schilderijen van Vincent van Gogh en Ernst Ludwig Kirchner die in de tentoonstelling zijn opgenomen, laten zien dat zij een bron van inspiratie waren voor de De Ploeg-leden.

Kunstkring De Ploeg ontstond in juni 1918 als reactie op de ‘Tentoonstelling van werk van Groningsche Kunstenaars’ in Pictura. Hierbij was een groot aantal jonge kunstenaars niet uitgenodigd. Voor schilders zoals Jan Wiegers, Jan Altink en Johan Dijkstra was het duidelijk dat de negentiende-eeuwse schilderkunstige idealen afgeschud moesten worden. Zij zochten aansluiting bij meer contemporaine ontwikkelingen in de beeldende kunst. Het toeval zou hen daarbij een handje helpen. Jan Wiegers raakte gedurende een gezondheidskuur in Davos in Zwitserland bevriend was geraakt met Ernst Ludwig Kirchner en introduceerde daarop in Groningen een schilderkunst, die verwant is aan het Duitse expressionisme.

ploeg
Westerhaven – Jan van der Zee

Extra activiteiten

De tentoonstelling is het middelpunt van een grote manifestatie met talloze activiteiten rond De Ploeg. Rond het jubileum zijn er veel activiteiten in de stad en provincie Groningen, zoals symposia, muziekvoorstellingen en wandelroutes. De coördinatie van deze activiteiten is in handen van Stichting 100 jaar De Ploeg.

Groninger Museum
Activiteitenagenda

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel