Doen

Stadswandeling Utrecht

utrecht
Utrecht of Ultrajectum, de Romeinse naam voor de stad, is al een eeuwenoud (katholiek) machtscentrum. Rond 600 werd er al een kerk gesticht, en in de middeleeuwen werd de Dom gebouwd. De bisschop van Utrecht bezat zowel de geestelijke als de wereldlijke macht en had invloed tot ver buiten de stadsgrenzen. De bisschopsstad, die als Het Sticht bekendstond, leverde in de 16e eeuw zelfs de kortstondig de enige Nederlandse paus.

Startpunt: Station Utrecht CS – 4,5 km.

 1. In de Donkerstraat herkent u het Huis Zoudenbalch aan de felrode luiken. Het statige pand werd in 1468 gebouwd en is vernoemd naar een belangrijke Utrechtse familie die ook Stadskasteel Oudaen (zie 11 ) in bezit had.
 2. De Buurkerk is van oorsprong een zeer oude kerk die werd gebouwd op een terp. De kerk was bestemd voor het ‘gewone volk’, de ‘buren’. Nu vindt u hier Museum Speelklok met een
  collectie muziekdozen en spelende instrumenten vanaf de 18e eeuw. Even verderop, in de Choorstraat ter hoogte van de bruidswinkel, is een herdenkingsteken gemaakt voor Suster Bertken, een zeer vrome en zonderlinge vrouw die in de 15e eeuw jarenlang ingemetseld in de Buurkerk leefde.
 3. Het Domplein is het oudste stukje Utrecht. Hier bouwden de Romeinen het castellum Traiectum (circa 47 n.Chr.). De Domkerk heeft zijn oorsprong in een 7e-eeuwse kerk die door St.Willibrord werd gesticht in een Romeinse burcht. Van hieruit begon
  de kerstening van de Lage Landen. In de middeleeuwen vormde de gotische kerk het hart van een ‘kerkenkruis’, waar ook de in de 11e eeuw gebouwde St.-Pieters-, St.-Jans- en St.-Pauluskerk deel van uitmaakten. Het schip van de Domkerk stortte in 1674 tijdens een hevige storm in. De contouren zijn op het Domplein met kinderkopjes aangegeven. De 14e-eeuwse kerktoren is met 112 m de hoogste toren van Nederland. Het is een flinke klim (alleen tijdens rondleidingen), maar het uitzicht is de moeite waard.
 4. Een poortje tussen de kerk en het Academiegebouw van de universiteit brengt u bij een van de mooiste plekjes van de stad: het Pandhof. Deze serene kloostertuin uit de 15e eeuw heeft rondom een kruisgang. Boven de ramen staan scènes uit het leven van St.-Maarten, de beschermheilige van Utrecht, uitgebeeld. Op Achter de Dom 8 woonde Anna Maria Schuurman, in 1636 de eerste vrouwelijke studente aan de universiteit. Ze mocht haar colleges volgen vanuit een met gordijnen afgeschermd hokje.
 5. Het Paushuize, het woonhuis van paus Hadrianus VI, vindt u aan het begin van de Kromme Nieuwe Gracht. Hadrianus werd in 1522 verkozen tot de eerste Nederlandse paus. De Kromme Nieuwe Gracht werd, net als de Nieuwe Gracht, gegraven tussen 1390 en 1393.
 6. De romaanse St.-Pieterskerk dateert van de 11e eeuw. Binnen ontdekt u een mooie romaanse crypte, een aantal basreliëfs bij het koor, fraaie doopvonten en muurschilderingen in een van de kapellen.
 7. Op de hoek van de Kromme Gracht en de Drift staat het opmerkelijke Huisje van Sluijmer. Het is modern, zeven etages hoog en staat op de kleinste bouwkavel van Utrecht.
 8. De romaanse St.-Janskerk is een kruisbasiliek uit omstreeks 1050. De gotische verbouwingen zijn van later tijd. Ook deze kerk behoorde tot het middeleeuwse kerkenkruis.
 9. Tegenover de kerk staat het voormalige minderbroederklooster, waar tot 1572 minderbroeders of franciscanen verbleven. Het is nu in gebruik bij de universiteit.
 10. Ga aan het eind van de Ganzenmarkt door het tunneltje naar beneden en u staat bijna met uw voeten in het water. Deze karakteristieke Utrechtse werven en werfkelders werden in de middeleeuwen gebruikt om goederen uit te laden en op te slaan. Links leidt een trappetje naar de Winkel van Sinkel. De opmerkelijke vrouwenbeelden worden in de volksmond ook wel de ‘Britse hoeren’ genoemd.
 11. Het middeleeuwse centrum van Utrecht, ontstaan rondom de Dom, is opvallend gaaf gebleven. Langs de Oude Gracht staan nog enkele fraaie huizen van adellijke families, zoals Stadskasteel Oudaen schuin aan de overzijde. Een grand café heeft er nu een monumentaal onderkomen.
 12. Aan deze zijde van de gracht is Huis Drakenborch mogelijk een van de oudste stenen huizen in de stad. In de Drakenburgstraat vindt u (even omdraaien) het draakje op de gevel.

utrecht            

Route
A Volg vanaf het Centraal Station de aangegeven route door het winkelcentrum naar het stadscentrum. Buiten rechtsaf, Achter Clarenburg, linksaf Voor Clarenburg en rechtsaf, later Steenweg. Derde rechtsaf, Donkerstraat, en eerste linksaf. Loop rechts langs de kerk. Choorstraat linksaf, rechts over brug en rechtsaf, Vismarkt. Eerste linksaf, Servetstraat, en onder de Domtoren door, Domplein.
B Ga tussen Domkerk en Academiegebouw door het poortje, door de kloostertuin en dan rechtsaf, Achter de Dom. Op kruising schuin linksaf, Kromme Nieuwegracht. Volg de gracht, later Jansdam.
C Einde schuin rechts, Minrebroederstraat. Einde schuin rechtdoor, Ganzenmarkt. Rechtsaf Oudegracht. Tweede rechtsaf, Drakenburgstraat. Op Neude rechtsaf, Vinkenburgstraat. Brug over en rechtdoor, Bakkerstraat. Via dezelfde route terug naar het station.

VVV Utrecht

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

 • Cadeauwinkel