Weten

Zzzzzzzzz

slaapStaren naar het plafond… Bijna iedereen heeft wel eens moeite om in slaap te vallen. Lezen, mediteren of een glas warme melk, het helpt allemaal niets. Misschien dat deze oude inslaaptechniek van het Amerikaanse leger u van slaapprobleem afhelpt.

De techniek werd voor het eerst beschreven in het boek ‘Relax and Win: Championship Performance’ uit 1981. De methode is oorspronkelijk ontwikkeld om ervoor te zorgen dat gevechtspiloten geen fouten maken vanwege slaapgebrek. Maar liefst 96 procent van de militairen zou er binnen twee minuten van in slaap vallen.

Zo werkt het

De methode bestaat uit twee stappen. In de eerste deel moet u uw hoofd helemaal leegmaken. Dit gaat als volgt:

1. Ontspan alle spieren in uw gezicht, inclusief tong, kaak en ogen.

2. Laat de schouders zo laag mogelijk zakken. Ontspan daarna de spieren in uw rechterbovenarm, gevolgd door de spieren in uw onderarm. Doe vervolgens hetzelfde met uw linkerarm.

3. Adem uit en ontspan uw borstkas.

4. Ontspan de spieren in de benen, begin bovenaan in de dijen en ga telkens meer naar beneden.

Als het goed is, is uw lichaam nu volledig ontspannen. Dan is het nu tijd voor de tweede stap. Visualiseer uzelf in één van de volgende drie situaties:

– U ligt op uw rug in een kano die op het water dobbert. Het water is kalm en de lucht boven u is blauw. Er is geen wolkje aan de lucht.

– U ligt in een zwarte fluwelen hangmat in een volledig verduisterde ruimte.

– Zeg tien seconden lang tegen uzelf (in uw hoofd) ‘niet denken’, ‘niet denken’, ‘niet denken’.

Hou minstens zes weken vol

Hoe de soldaten het voor elkaar krijgen om hun ‘niet denken’-mantra op te dreunen en tegelijkertijd de tel bij te houden, is niet helemaal duidelijk. Maar misschien is dat een kwestie van oefenen, wat deze techniek wel vereist. De enige voorwaarde om hiermee inderdaad binnen twee minuten in slaap te kunnen vallen, is door de slaaptechniek zes weken lang consequent vol te houden.

Meer:
Slaapwetenschap
Naakt slapen- 5 slaaptips
Als een marmot – nog 5 slaaptips

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel