Doen

Tips voor citytrips

Gaat u binnenkort een stedentrip maken? Of bent u zich er op aan het oriënteren? Deze 15 tips helpen uw reis te plannen en voor te bereiden.

1. Kies voor zelf plannen of een verzorgde reis

De een houdt van gemak en kiest een compleet verzorgde reis, terwijl de ander er de voorkeur geeft aan de reis zelf samen te stellen. In dat laatste geval heeft u weer verschillende opties. Maakt u een vliegreis, vergelijk dan vooraf verschillende luchtvaartmaatschappijen en luchthavens voor de beste prijs. Soms kan het ook voordeliger – en comfortabeler – zijn om met de trein te reizen. En er zijn ook busmaatschappijen waarmee u goedkoop tussen steden kunt reizen zonder stops, zoals Flixbus. Het is wel slim om ruim van tevoren te boeken, want last minute is echt niet altijd de goedkoopste optie. Bent u in voor avontuur, dan kunt u ook altijd een verrassingsreis boeken zoals bijvoorbeeld via srprs.me. Dan weet u pas op het moment van vertrek waar u naartoe gaat.

2. Lees uzelf in

U kunt zich natuurlijk laten verrassen door een locatie, toch is voorbereiding het beste. Dan weet u zeker dat u bepaalde must sees niet mist, en u ontdekt leuke dingen om te doen en te zien. Een stedengids of -app is ook altijd handig, daarin heeft u alle informatie bij de hand.

3. Travel light

Inpakken voor een stedentrip is qua voorbereiding lastig. Zorg in ieder geval dat u niet te veel meeneemt en ook niet te warm aangekleed bent. Tijdens een citytrip zult waarschijnlijk veel meters maken. U krijgt het dus altijd veel warmer dan u van tevoren bedenkt. Wat u in ieder geval moet inpakken is de perfecte outfit voor een stedentrip: sneakers, een spijkerbroek, een T-shirt en een trui. Neem ook een rugtasje mee voor handbagage voor overdag (voor geld, een reisgidsje, camera en flesje water). Check kort voor vertrek de weersvoorspelling, en pas daar eventueel extra multifunctionele kledingstukken op aan, zoals een sjaal en vest.

Verder niet te vergeten: oordopjes, reisgids, blarenpleisters, powerbank, geheugenkaart en eventueel een reisstekker.

4. Sla plaatsen op in Google Maps met een sterretje

Wanneer u zich vooraf aan het inlezen bent komt u ongetwijfeld plekken tegen waar u in elk geval naartoe wilt gaan. Sla deze plaatsen alvast op in Google Maps met een sterretje. Wanneer u op de plaats van bestemming bent en Google Maps opent, ziet u direct of u in de buurt bent van een van de plekken die u graag wilt zien of waar u bijvoorbeeld wilt eten.

Als iemand u tips geeft voor leuke restaurants of bezienswaardigheden, sla die dan ook meteen op met een sterretje in Google Maps. Zo kunt u ook zien welke bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen, en welke dingen u het beste tijdens een dagdeel kunt combineren. Kaarten in Google Maps kunt u overigens ook offline opslaan, handig als u in de stad geen bereik heeft met uw mobiele telefoon.

5. Vind de juiste accommodatie

Het is een hele kunst om de ‘juiste’ accommodatie te vinden. U wilt enigszins centraal zitten, maar niet op de drukste plek van de stad overnachten. Het vinden van de juiste accommodatie is vaak nog de grootste uitdaging en kost de meeste tijd. Het hotelaanbod in wereldsteden is overweldigend, zie dan maar eens iets leuks te vinden. Vraag vrienden of bekenden om tips. Sommige websites (zoals Barts Boekje) zijn gespecialiseerd in tips voor de leukste restaurants en hotels. Daarna kunt u sites als Booking erbij nemen, check wel van tevoren de reviews voor u boekt.

6. Reis alleen met handbagage

Wanneer u een stedentrip plant, dan gaat waarschijnlijk slechts een paar dagen op reis. De slimste manier om te reizen – wanneer het een vliegreis wordt – is met handbagage. Zo hoeft u niet te wachten bij de bagageband en hoeft u niet eerder aanwezig te zijn om de bagage in te checken.

7. Ga vroeg heen, laat terug

Probeer de reis zo te plannen dat u vroeg heen reist en laat terug, zodat u het maximale haalt uit de dagen. Naar de meeste grote steden gaan meerdere vluchten op een dag. Kies in zo’n geval de vroegste vlucht voor de heenreis. Check ook de andere luchthavens in Nederland, want Schiphol heeft lang niet altijd de meest gunstige vliegtijden.

8. Check evenementen in de stad

In iedere stad worden voortdurend muziekfestivals, culinaire evenementen, sportwedstrijden of andere evenementen georganiseerd. Check voor u vertrekt Check dus altijd voor vertrek de evenementenkalender. Zo kunt u op tijd een kaartje kopen, of misschien zelfs de reis een weekje uitstellen omdat u deze evenementen juist wilt vermijden.

9. Check gratis musea

In meeste wereldsteden zijn musea te vinden waar u gratis naar binnen kunt. En ook zijn er steden waar musea gratis zijn op een bepaalde dag. Wilt u de kosten van de stedentrip enigszins binnen de perken houden, check dan van tevoren of deze mogelijkheden er zijn.

10. Hoe kom u bij uw accommodatie?

Wanneer u bijvoorbeeld aankomt op een treinstation of vliegveld dan is het goed om te weten wat de makkelijkste, beste of goedkoopste manier is om bij jouw appartement of hotel te komen. Soms is dat het openbaar vervoer, maar soms is een taxi (of Uber) de beste optie. Grote steden hebben vaak vanaf het vliegveld een shuttlebus naar het centrum, wat ook veelal de goedkoopste optie is. Bekijk voor vertrek de handigste optie, dat scheelt stress en tijd.

11. Check City Cards en OV-kaarten

De meeste steden hebben een City Card, een kaart waarmee met korting bezienswaardigheden en musea te bekijken zijn. In sommige gevallen is ook openbaar vervoer (bijvoorbeeld van en naar de luchthaven) daarbij inbegrepen. Wilt u een aantal bezienswaardigheden in een stad bezoeken, dan kan het prijstechnisch interessant zijn om zo’n City Card aan te schaffen.

Dat geldt ook voor openbaar vervoer: in veel gevallen is er speciaal voor stedentrippers een speciale kaart van een dag op drie waarmee u met OV kunt reizen. Dat is vaak een heel stuk goedkoper dan losse kaartjes kopen. In steden als Londen, Parijs en New York zijn deze OV-kaarten echt onmisbaar.

12. Doe-tips 

Deze activiteiten maken een stedentrip (nog) leuker:
– Duik een supermarkt in, koop alle lekkerste lokale producten die u kunt vinden en ga picknicken in een mooi stadspark.
– Huur een fiets om de leukste plekken in de stad te ontdekken.
– Haak aan bij een gratis stadswandeling om ook nog wat over de geschiedenis van de stad te weten te komen.
– Bezoek een food market en proef culinaire specialiteiten.
– Ga op zoek naar het hoogste punt voor een mooi uitzicht over de stad.

13. Wees flexibel

Een citytrip hoeft echt niet altijd in het weekend plaats te vinden, want soms is het veel goedkoper om juist door de weeks te reizen. Hotelovernachtingen kunnen in bepaalde steden op doordeweekse dagen goedkoper zijn. Wanneer u flexibel bent in uw planning, vergelijk dan vooraf tickets en hotelovernachtingen.

14. Maak een planning, maar plan niet te veel

Het is goed om een planning te maken van dingen die u wilt zien en doen, maar plan ook weer niet te veel. De prettigste stedentrip is er een waarin ook ruimte is voor spontane dingen.

15. Download onmisbare apps

Sommige apps zijn eenvoudigweg onmisbaar tijdens een stedentrip. Download deze apps voor vertrek:

– Google Maps: handig om te navigeren in de stad
– Uber: goedkoop vervoer van A naar B
– Lonely Planet Guides: de ultieme stedentrip handleiding
– Foursquare: voor tips en reviews van hotels en restaurants
– Google Foto’s: onbeperkt gratis opslag van foto’s
– Eventueel de airline app: zodat u niet vergeet in te checken en op de hoogte bent van eventuele vertragingen

bron: Travelvalley

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel