Zien

Hatsekidee!

fabeltjeskrantOp de Wilhelminapier in Rotterdam opent vanaf eind september de tentoonstelling ‘Fabeltjesland’, een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant’. De expositie brengt een hommage aan het best bekeken Nederlandse kinderprogramma uit de geschiedenis. Het legendarische kinderprogramma De Fabeltjeskrant krijgt, precies vijftig jaar na de allereerste uitzending, een grote overzichtstentoonstelling.

Meneer de Uil, Juffrouw Ooievaar, de gebroeders Bever, Bor de Wolf, Truus de Mier, de Gezusters Hamster; bij het noemen van die namen komen de beelden en de karakteristieke stemmen en uitdrukkingen meteen weer naar boven; ze zijn onderdeel van ons collectief geheugen en van ons Nederlands cultureel erfgoed.

Vreewijk

De serie kent haar oorsprong in Rotterdam. Leen Valkenier, de schrijver van De Fabeltjeskrant, groeide op in tuindorp Vreewijk in Rotterdam en baseerde veel van de karakters op zijn buurtgenoten en vrienden. Onder anderen Juffrouw Ooievaar, Meneer de Uil, de gebroeders Bever (twee handige jongens uit de buurt) en Truus de Mier waren ras-Rotterdammers. De eerste twee zijn nog in leven, in de persoon van Jopie Kullberg-Donkervoort en Jan Straaijer. Hun verhaal wordt verteld in de tentoonstelling.

Oogjes dicht en snaveltjes toe!

Verder toont Fabeltjesland de echte poppen en real-life decors uit de serie. Bezoekers krijgen een uniek kijkje in de Rotterdamse ontstaansgeschiedenis van Fabeltjeskrant en leren hoe de serie 50 jaar geleden, zonder de technieken van nu, is gemaakt.

Op de expositie worden de poppen en decors tentoongesteld, wordt de ontstaansgeschiedenis verteld en kunnen bezoekers door het Dierenbos wandelen. Ook wordt het bijdrage van het programma aan de Nederlandse taal en het culturele erfgoed belicht. Naast het maken van een korte stop-motion Fabeltjes-scène, kunnen bezoekers dwalen door het Dierenbos.

Kinderen kunnen zich uitleven in het klusbedrijf van Ed en Willem Bever. En er kan natuurlijk een glaasje (rode of groene) grenadine of een kopje eikeltjeskoffie worden gedronken in het ‘Praathuis’. De tentoonstelling is onderdeel van een groter programma vol activiteiten in Rotterdam.

De expositie opent in LP2 (Las Palmas) op de Wilhelminapier op 29 september en duurt tot en met 2 december.

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel