Zien

Buitenbeeld

Hond - Tom ClaassenSoms loop of rijd je ergens en valt de blik op een beeld. Onze openbare ruimte is enorm rijk aan beelden, op de meest onverwachte plekken. Wat smaak betreft voor ‘elck wat wils’. Soms ongenaakbaar, vaak als monument hoog op een sokkel en soms bijna aaibaar, zoals deze hond van Tom Claasen voor het Noordbrabantsmuseum.

Mooi of niet mooi, ze roepen vaak een reactie op. Niet zelden krijgen beelden, net als gebouwen, bijnamen, namen die een al dan niet liefdevol commentaar geven. Zo kreeg het beroemde beeld dat Ossip Zadkine maakte naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam een rits van bijnamen. Naast “De verwoeste stad” kent men het beeld als ‘Stad zonder Hart’, ‘Zadkini’, ‘Jan Gat’, ‘Jan met de Handjes’ en ‘Jan met de Jatjes’.

De broers René en Peter van der Krogt hebben in hun uitgebreide database ‘Mens en dier, in steen en brons’ alleen al twaalfduizend beeldhouwwerken opgenomen; daar komen dan nog de abstracte beelden bij.

“In my opinion, everything, every shape, every bit of natural form, animals, people, pebbles, shells, anything you like are all things that can help you to make a sculpture.”  – Henry Moore

Het museum Beelden aan Zee in Scheveningen is in Nederland het enige museum dat exclusief is gericht op beeldhouwkunst. het heeft een uitgebreide gipsotheek en laat de ontwikkeling van de beeldhouwkunst zien. Het museum laat buiten ook enkele werken zien, waaronder de bekende Sprookjesbeelden van Tom Otterness en Light of the Moon van Igor Mitoraj.

     

De Koninklijke Bibliotheek beheert een overzicht van alle (semi-)openbare beelden op straat, in en om musea, in beeldenparken, land art en exposities.

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel