Voelen

Kaarsjes blazen

verjaardagWijsheid komt met de jaren – samen met een aantal andere plezierige extra’s. Onderzoek toont namelijk aan dat hoe ouder, hoe zelfverzekerder en hoe meer tevreden we zijn. Sterker nog, zestigers zijn waarschijnlijk gelukkiger en hebben, in het algemeen, ook meer zelfvertrouwen dan de meeste jongeren.

Op de vraag hoe dit komt is niet direct geen pasklaar antwoord. Waarschijnlijk zijn er een aantal redenen voor:

1. Oudere mensen hebben een betere geestelijke gezondheid

Wellicht wordt we in geestelijk opzicht gezonder naarmate we ouder worden. In 2016 werden mensen van verschillende leeftijden onderzocht op fysieke, cognitieve en mentale gezondheid. De onderzoekers ontdekten dat twintigers en dertigers de hoogste niveaus van depressie, angst en stress en een lager geluksniveau lieten zien dan ouderen. Volgens Dilip Jeste, psychiater en een van de auteurs van de studie, meent dat dit waarschijnlijk is omdat je beter in staat bent om met alledaagse stressfactoren om te gaan als je ouder bent, wat bijdraagt ​​aan geluk.

De relatie tussen leeftijd en geestelijke gezondheid is waarschijnlijk zelfs nog sterker. Onderzoek laat zien dat de manier waarop iemand tegen ouderdom aankijkt, het proces van veroudering beïnvloedt. Zo bleek dat een positieve attitude over veroudering het risico op dementie verkleint. Ook is vastgesteld dat onze verwachtingen over ouderdom bepalen hoe we omgaan met dagelijkse stress. Met andere woorden, hoe meer we het ouder worden omhelzen, hoe beter we af zullen zijn.

2. Het leven wordt waarschijnlijk meer stabiel

Al we terugkijken op onze, soms ongemakkelijke, jaren op de middelbare school en de relatief drukke jaren van de vroegvolwassenheid daarna, dan komt die conclusie waarschijnlijk niet als een verrassing. Uit een artikel uit 2018 in het tijdschrift Psychology Bulletin, bleek dat ons zelfvertrouwen piekt rond de leeftijd van 60 jaar, wat volgens de auteurs van de studie waarschijnlijk te danken is aan een stabielere omgeving. Tegen die tijd hebben we mogelijk solide relaties gevormd, zijn we beroepsmatig ontwikkeld en zijn eventuele kinderen zelfstandig geworden.

3. We raken tevreden met wat we hebben

Naarmate we ouder worden, betekent geluk dat we tevreden zijn met wat we hebben. Ofwel: niet hebben wat je wilt, maar willen wat je hebt. Een studie toonde aan dat jongere deelnemers geluk eerder definieerden als momenten waarop ze zich extatisch of opgetogen voelden. De ouderen beschreven dat ze zich gelukkig voelden wanneer ze vredig, kalm of ontspannen waren, wat meer tevredenheid met het moment inhoudt dan met een toekomstverwachting. Deze verandering kan waarschijnlijk toegeschreven worden aan sterkere gevoelens van verbondenheid met anderen en met gerichtheid op hier-en-nu, gevoelens die sterker worden naarmate we ouder worden.

”It’s not having what you want, it’s wanting what you’ve got” – Sheryl Crow / Soak Up the Sun

4. Onze hersenen raken minder ingesteld op negatieve emotionele reacties

Hersenonderzoek toont aan dat oudere personen verminderde activiteit vertonen in hun amygdala, het gebied in de hersenen dat samenhangt met stress en emotionele reacties, op het moment dat zij negatieve beelden te zien kregen. Dit kan betekenen dat onze automatische reactie op negatieve emotionele stimuli meer gedempt wordt naarmate we ouder worden.

Er zijn nog wel enkele kanttekeningen bij deze bevindingen te plaatsen: als het op geluk aankomt, suggereert veel onderzoek dat geluk meestal een U-vormige curve volgt. Dit betekent dat het geluksgevoel (ook) hoog is in de periode tussen de 20 en 30, dan afneemt als we naar de middelbare leeftijd gaan en dan weer klimt tot aan de 60, om vervolgens weer na ons 70ste weer iets af te nemen. Het is dus niet de eerste piek die we bereiken, zo rond de 60, om het maar zo te zeggen.

Bovendien is het ook nog eens zo dat iedereen zijn gevoel van tevredenheid of zelfvertrouwen kan beïnvloeden. Leeftijd bepaalt niet per se hoe vrolijk we zijn, het zijn eerder onze gewoonten die dat doen (en daar kunnen we zelf veel aan verbeteren). Maar over het geheel genomen is dit onderzoek het weten waard, al was het maar omdat veel mensen denken dat ouder worden meer een negatieve ervaring is dan een positieve. Om een beetje om in gedachten te houden als we met angst en beven aan het aantal kaarsjes op de eerstvolgende verjaardagstaart denken…

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel