Weten

Trek een grijze haar uit en er komen twee voor terug

Bubblegum Alley – San Luis Obispo

Van schaapjes tellen tot koperen armbanden en het kauwen van peterselie, wat zijn de feiten achter enkele ‘medische’ mythen?

‘Door op de rug te slapen ga je snurken’

Dat is waar. De zwaartekracht trekt onze tong naar de achterkant van de keel en blokkeert de luchtwegen. Terwijl de lucht probeert om in de longen te komen, trilt de tong op en neer, wat kan resulteren in een kakofonie van geluiden. Het is veel beter om op de zij te slapen. Er is natuurlijk geen garantie dat je in deze positie blijft, maar het kan helpen om met een ​​kussen in de armen te liggen.

‘Koperen armbanden helpen bij het verzachten van artritis’

Niet waar. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze bewering ondersteunt. Uit onderzoek blijkt dat mensen met artritis voldoende koper in hun lichaam hebben, dus het is moeilijk te begrijpen welke effecten deze armbanden zouden moeten hebben. Misschien een voorbeeld van een placebo-effect aan het werk.

‘Tandpasta kan een huidvlekje wegwerken’

Ja, tandpasta is een prima (nood)middeltje om een ​​nachtje op een plekje aan te brengen als niets anders voor handen is. Veel tandpasta’s bevatten menthol, dat afkoelt en kalmeert; antibacteriële bestanddelen, die infecties kunnen bestrijden; en schoonmaakmiddelen, die vlekken kunnen uitdrogen. Deze ingrediënten zijn echter op de lange termijn slecht voor de huid. Als uw huid geïrriteerd begint te raken, laat dan de tandpasta – en de plek – met rust.

‘Trek een grijze haar uit en er komen twee voor terug’

Nee, je kunt er één terugverwachten, maar niet twee. Het duurt ongeveer drie maanden voordat een nieuw haar groeit en nog eens drie voordat je die opmerkt, dus als je grijs wordt, zal de keer dat de haar die eruit is getrokken zijn vervangen en zal er ook een grijze buurman naast groeien, waardoor het lijkt alsof er twee haren zijn op dezelfde plaats zijn gegroeid…

‘Het eten van gekruid voedsel geeft een maagzweer’

Niet waar. Pittig gekruid eten kan spijsvertering verstoren of irritante oprispingen (‘het zuur’) geven, maar leidt niet tot een maagzweer. De meeste maagzweren worden veroorzaakt door een infectie van de bacterie Helicobacter pylori of door overmatig gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers, zoals ibuprofen of aspirine.

‘Te dicht bij de tv zitten kan het gezichtsvermogen schaden’

Nee hoor, als u van dichtbij op het tv-scherm kijkt, kunt u hoofdpijn krijgen of uw ogen vermoeien, maar het veroorzaakt geen permanente schade aan het gezichtsvermogen. Wel is het goed tv te kijken in een goed verlichte omgeving, omdat kijken in het donker eerder hoofdpijn en vermoeide ogen veroorzaakt.

‘Gekookte eieren eten kunnen verstopping geven’

Onwaar. Elke vetarme vezelarme voeding, zoals gekookte eieren, kan bijdragen aan constipatie, maar u zou wel heel veel moeten eten om dat te laten gebeuren. Een gebrek aan vezels en vocht in het dieet, te veel stress en het niet beantwoorden aan ‘de roep van de natuur’ zijn meer voorkomende oorzaken van constipatie.

‘Kruidnagels helpen kiespijn verlichten’

Yep, kruidnagel en kruidnagelolie bevatten eigenschappen die de tand tijdelijk kunnen verdoven. Maar kruidnagels mogen alleen in noodgevallen worden gebruikt. Als kruidnagelolie op het tandvlees terechtkomt, kan het brandwondjes geven en zelfs tot ontsteking leiden, wat pijnlijker kan zijn dan de kiespijn zelf. Het enige antwoord op kiespijn is de (spoedige) gang naar de tandarts.

‘Peterselie helpt je van knoflookadem af’

Dat klopt ook. Peterselie wordt al duizenden jaren gebruikt om de knoflookadem te neutraliseren. Peterselie bevat verbindingen die het hoge zwavelgehalte van knoflook tegengaan en de onaangename geur veroorzaken. Het is misschien dan ook geen toeval dat veel knoflookrecepten ook peterselie bevatten, maar het is niet genoeg om alleen tijdens het koken een theelepel peterselie over het voedsel te strooien. Om het volledige effect te krijgen, moet je op zijn minst een takje verse peterselie kauwen, bij voorkeur meer.

‘Van zitten op een hete radiator of koud muurtje krijg je aambeien’

Gelukkig niet waar. Zitten op een heel warme of een hele koude plek zal niet heel comfortabel zijn, maar leidt echt niet tot aambeien. Stapels worden gewoonlijk geactiveerd door zwangerschap of door overbelasting als gevolg van constipatie of geboorte en zijn nooit het gevolg van temperatuurveranderingen.

‘Schaapjes tellen helpt om te gaan slapen’

Dit is (gelukkig) wel waar. Alles wat kalmeert, kan helpen in slaap te vallen, en dat kan dus ook het tellen van schapen zijn. Maar hou wel vast aan het ritme, want het is de regelmaat in de herhaling regelmatige dat ons in slaap brengt.

‘Van wattenstokjes kun je gehoorschade oplopen’

Waar, als je ze tenminste gebruikt om de oren te reinigen. Het is ontstellend gemakkelijk om de gehoorgang of trommelvlies te beschadigen door dingen zoals een wattenstaafje erin te steken. Oorsmeer maakt deel uit van het natuurlijke beschermings- en zelfreinigingsproces in het oor en het drogen van de buitenkant van het oor met een handdoek zou alles moeten zijn wat je nodig hebt. Als u een laagje krijgt die het oor verstopt, dan kan de huisarts deze veilig verwijderen.

‘Kauwen op brood helpt tegen huilen bij het schillen van uien’

Ja, waar. De tranentrekker in uien is een samenstelling die bekend staat als propanthiaal S-oxide, dat tijdens het snijden als een gas vrijkomt. Dit irriteert het oog en stimuleert de traanbuizen. Stop een sneetje brood voor de helft in uw mond en het de dampen worden afgevangen voordat ze uw ogen bereiken. Andere populaire remedies zijn een zilveren lepel in de mond (!), een zwembril en wat azijndruppel op de snijplank voordat u begint met snijden.

‘Van het delen van een tandenborstel kun je ziek worden’

Helaas, dat is waar. het delen van een tandenborstel is zuinig, maar gebeurt op eigen risico. Honderden verschillende bacteriën en virussen leven in onze mond en met het delen van een borstel is de verspreiding eenvoudig. Een virus kan relatief ongevaarlijk zijn, zoals die een koortslip geeft, maar in extreme gevallen kunnen ernstigere infecties zoals hepatitis B worden doorgegeven als een van de poetsers een drager is. Het adagium is: vervang een tandenborstel elke drie maanden en gebruik hem alleen voor de tanden (!).

‘Het duurt zeven jaar vooradat kauwgum in het lichaam is verteerd’

Nee, onwaar. Het is nooit een goed idee om kauwgom in te slikken, maar schuilt geen waarheid in de populaire overtuiging dat het vervolgens ergens in ons lichaam kleeft. Het is weliswaar onverteerbaar, maar eenmaal in de maag verliest het zijn plakkerigheid en wordt het op dezelfde manier en in hetzelfde tempo verteerd als ander voedsel.

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel