Weten

Tussen rijp en rot

In de supermarkt en bij de groentewinkel valt er aan fruit volop te kiezen. Maar hoe is nu vast te stellen of iets precies rijp en op z’n lekkerst is? Een paar eenvoudige tips die de keuze gemakkelijker maken.

Aardbei

Rijpe aardbeien zijn diep rood, mooi glanzend tussen de pitjes door en het kroontje is eenvoudig met een mesje van de aardbei af te halen. Bovendien moeten ze ruiken zoals ze moeten smaken en geen wit rondom het kroontjes vertonen. Laat ook aardbeien die nog een beetje groen zijn liggen, deze zijn echt nog niet lekker. Een rijpe aardbei is eenvoudig door te snijden, zelfs met een bot mes, en er is geen suiker nodig om van een rijpe aardbei te genieten: die is zoet van zichzelf.

Houd er bij aardbeien rekening mee dat u goed kijkt of er niet al rijpe aardbeien tussen de onrijpe aardbeien zitten, want als er eentje gaat schimmelen dan volgt de rest snel.

Tomaat

Veel mensen denken dat tomaten aan de takken verser zijn. In feite duidt een steel niet de mate de versheid aan, maar van de rijpheid van de tomaat. Rijpe tomaten vallen vanzelf van de tak af. Als ze nog steeds aan de tak zitten, betekent dit dat de tomaten zijn afgesneden voordat ze zijn gerijpt zijn en in de doos narijpen. Deze tomaten bevatten iets minder vitamines en andere nuttige elementen.

Rijpe tomaten zijn mooi diep rood van kleur, zonder groene gedeelten en geven een beetje mee als u er zachtjes met de vinger op duwt. Als de schil rimpelt bij het indrukken dan gaat de tomaat naar het overrijpe toe, voelt de tomaat nog hard aan dan is hij nog niet rijp. Bovendien moet de geur aangenaam zijn. Goede tomaten voelen zacht en stevig aan.

Van overrijpe tomaten maakt u nog heerlijke tomatensaus voor in de pasta bijvoorbeeld, maar let op dat ze niet schimmelen.

Meloen

Meloenen geven hun ‘status’ niet zo gemakkelijk prijs. Een zoetig ruikende meloen is rijp, maar een te zoetige, zware geur betekent meestal dat de vrucht overrijp is en niet meer geschikt om te eten. Druk voorzichtig aan de onderkant van de meloen, daar moet de schil een beetje meegeven, dan is hij rijp.

De lekkerste en zoetste watermeloenen rijpen in de periode van de tweede helft van augustus tot eind september. Heldere, contrasterende strepen en een glanzende schil zijn de indicatoren voor de mate van rijpheid. Een rijpe watermeloen heeft een droge steel, want als een watermeloen rijpt, stopt deze met het opnemen van vocht uit de grond. De zijde van een watermeloen zou een verzadigde gele kleur moeten hebben en de grootte zou 5 tot 10 centimeter moeten zijn. Klop een watermeloen met je vuist – rijpe vruchten maken een resonerend geluid.

Paprika

Tijdens het rijpen verandert de kleur naar rood, geel, bruin of oranje. De smaak van de paprika verandert ook in deze periode, rijpe paprika’s zijn zoet terwijl onrijpe paprika’s eerder kruidig met een bittere smaak zijn. De bekende paprika’s in de winkels rijpen vaak van groen naar rood of geel, maar er zijn ook paprika’s die van groen naar bruin gaan of van bruin naar rood.

Paprika’s  kennen twee soorten – mannelijk en vrouwelijk – en die verschillen van smaak. De vorm van een mannelijk type is meer langwerpig, terwijl het vrouwelijke type korter en breder is. Een vrouwelijk type is veel zoeter en kan rauw worden gegeten.De paprika’s van een mannelijk type zijn zuurder en steviger.

Hoe zwaarder de paprika, hoe sappiger. De steel moet groen en stevig zijn. Zoek naar paprika’s zonder oranje vlekken – ze geven aan dat de insecten op bezoek zijn geweest.

Appel

Kies voor middelgrote appels. Een appel moet stevig en zwaar zijn. Om fruit er goed uit te laten zien, voorzien sommige producenten ze van een waslaagje of natuurlijke hars, dat glimt, maar is ongevaarlijk

Let bij het kopen van een groene appel op een grijs netje bij de stengel – als het daar is, betekent dit dat de appel is gerijpt. Het is beter om appels te kopen in het hoogseizoen – dat is dan de lekkerste en rijkst aan vitamines; ze zijn in andere maanden minder voedzaam.

Ananas

Een rijpe ananas is vooral aan de zoete geur en de goudbruine kleur te herkennen. En ook aan de bladeren: til de ananas op aan een blad in de kern van de kroon. Als het blad direct los laat, is de ananas rijp. Kunt u hem wel optillen aan het blad, probeer dan een ander blad. Als die ook blijft zitten dan is de ananas niet rijp. Let er ook op dat er niet te veel groen meer is te zien aan de onderkant, dan is de ananas ook niet rijp. Als de onderkant donker is en de vrucht naar azijn ruikt dan is de ananas overrijp en niet meer lekker.

Kers

Koop kersen in het hoogseizoen – in juni of juli. De bessen zijn op dit moment het meest voedzaam, lekker en het goedkoopst. Controleer kersen voor aanraking door ze te kopen – ze mogen niet te stevig of te zacht zijn en ze mogen niet vochtig zijn (‘zweten’). De bessen moeten glanzend en donkerrood kleur zijn. Hoe donkerder, hoe meer suikers, carotenoïden, natuurlijke kleurstoffen en organische zuren die ze bevatten.

Bessen moeten altijd met steeltjes worden verkocht. Verse kersen en bessen hebben groene en stevige stengels. Als de bessen plakkerig zijn, is het waarschijnlijk dat ze niet vers zijn. De geur van gisting betekent dat overrijp zijn.

Perzik

Een rijpe perzik is geel met rood, en het groen rond de stengels is verdwenen. Een perzik moet ruiken zoals ze horen te smaken.

Wees voorzichtig met knijpen in de perzik, duw zachtjes op de schil, als deze een beetje ingedrukt kan worden en niet meer terugveert (en lekker ruikt!) dan is de perzik rijp voor consumptie.

Vijg

Ze zijn rijp wanneer ze zacht zijn, met een iets gerimpelde huid, maar niet verschrompeld, en de meeste soorten krijgen een donkerbruine, paarse kleur.

Pruim

Let bij het kopen van pruimen op exemplaren met een homogene kleur. Vermijd ook het kopen van pruimen met scheurtjes, evenals pruimen met deuken, vlekken en andere beschadigingen. Een pruim moet zwaar aanvoelen, met een aangename zoete geur. Als de schil van de vrucht een dunne witte laag heeft, betekent dit dat deze pruimen onlangs zijn geplukt. Besteed aandacht aan de steel – een gerijpte pruim moet een gerijpte steel hebben.

Komkommer

Geef de voorkeur aan de komkommers met een heldere kleur. Ze moeten stevig aanvoelen. Als een komkommer vers is, moet de kleur van de schil verzadigd zijn, zonder enige glans. Een te glanzende schil kan aangeven dat een komkommer bemest met nitraten en bedekt is met was.

Let op puntje – als deze verdord en droog is, is dit een teken van een overrijpe komkommer. Kies komkommers van gemiddelde lengte, ongeveer 15 tot 20 centimeter. Overrijpe groenten hebben een waterige smaak en een onaangename bitterheid. Vlekken, scheuren en blauwe plekken op het oppervlak van de komkommer zijn ook onaanvaardbaar.

Banaan

Niet zo moeilijk: een banaan is rijp als hij niet meer groen is, een mooi gele kleur heeft met hier en daar een donker vlekje. Overigens zijn onrijpe bananen een stuk gezonder dan rijpe bananen, maar wel minder lekker. Overrijpe banaan zijn te herkennen aan de steeds donker wordende schil, meestal is de banaan nu niet zo lekker meer. Deze zijn wel heel geschikt om bijvoorbeeld bananenijs of bananenbrood van te maken.

Bewaar bananen echter niet langer dan twee dagen – anders zullen ze overrijp zijn. De grootte is niet zo relevant, kleine bananen zijn altijd zoet, maar ze zijn in de regel ook duurder.

Peer

Een rijpe peer is gemakkelijk te herkennen aan de (frisse) geur. De vrucht zelf moet niet erg stevig en niet te zacht zijn en er mag geen beschadiging of deuk in de schil zitten. Bruine vlekken bij de steeltje geven aan dat het fruit niet vers is. Er zijn perentypes die een heldergroene kleur behouden, maar in de meeste gevallen is een kleine ‘blos’ een goede indicator voor de rijpheid van het fruit.

Kiwi

Bij het kiezen van kiwi, plaats een fruit tussen duim en wijsvinger en knijp er voorzichtig in – rijp fruit zal zacht aanvoelen, maar iets terugveren. Let ook op de geur – een rijpe kiwi heeft een lichtfrisse citrusgeur en de schil van de kiwi moet glad en stevig zijn, zonder enige schade.

Citroen

Een rijpe citroen heeft een glanzende schil alsof deze net gepoetst is. Let ook op de gladheid van de schil – de citroenen van het eerste pluk hebben een gladde schil. De concentratie van nuttige vitaminen en mineralen daarin is hoger dan in de vruchten van latere oogsten. Een citroen met een te bobbelige schil is meestal dik en weegt meer dan de vrucht met een dunne schil, maar  hebben ook minder vruchtvlees.

Avocado

Bij het kiezen van een avocado moet u als eerste letten op de kleur. Rijpe vruchten zijn meestal veel donkerder. Maar houd er rekening mee dat er avocado-soorten zijn die groenblijvend zijn. De schil van een avocado moet een beetje kiezelachtig zijn, maar er mogen geen deuken zijn die op kneuzingen kunnen duiden. De laatste stap is om het steeltje te controleren. Als het plekje onder de steel groen of geel is, is het het waard om te kopen. Als het echter bruin is, dan is de vrucht overrijp en kunt u deze beter later liggen

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel