En ook nog dit

Veilig overal internetten

Gratis wifi is overal. Even ergens in de wachtkamer van de tandarts het laatste nieuws lezen, of onderweg het adres van een restaurant opzoeken, de mogelijkheid om uw laptop, smartphone of tablet met een gratis openbaar wifi-netwerk te verbinden is ontzettend handig. Maar, zoals altijd zijn criminelen op zoek naar de onoplettende slachtoffers. Een openbaar wifi-netwerk gebruiken van bijvoorbeeld een café, hotel, camping, vliegveld, trein of bus is eigenlijk nooit helemaal veilig. Zodra u inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot uw apparaat en daardoor tot uw persoonlijke en belangrijke gegevens. Deze gegevens kan hij gebruiken voor identiteitsfraude, om in te inloggen op uw e-mail of Facebook-account, voor het onderscheppen van DigiD-accounts. U kunt de risico’s wel beperken.

Hier zijn 10 tips om een veilige(r) verbinding met openbare wifi-netwerken te maken:

1. Gebruik erkende wifi-netwerken

Iedereen kan een nep wifi-netwerk opzetten met een overtuigende naam, dus zorg ervoor dat u de juiste naam (spelling) weet van het echte netwerk waarmee u verbinding wilt maken.
Op die manier vermijd u valse wifi-netwerken die zijn ontworpen om u lastig te vallen.

2. Weet welke sites u bezoekt

Wees voorzichtig met de keuze van de sites u bezoekt en welke gegevens u verzendt via openbare wifi. Vermijd het gebruik van openbaar wifi voor bankieren, e-mail, foto’s of het delen van gegevens, of iets anders waarvoor u een wachtwoord moet invoeren.

3. Gebruik altijd beveiligde sites

Als u zich toch moet aanmelden bij een online account met gebruik van openbaar wifi, typt dan altijd de URL rechtstreeks in de adresbalk van de webbrowser. Zoek naar het hangslot-symbool in de adresbalk van de webbrowser en een webadres dat begint met het voorvoegsel ‘https’.

Vergeet na afloop van uw bezoek niet om uit te loggen.

4. Gebruik 2weg-authenticatie

Gebruik authenticatie in twee stappen om u aan te melden bij uw account, zoals u dat ook doet via Gmail, Twitter en Facebook. Dit is meestal een code die naar uw mobiele telefoon wordt gestuurd en die u moet invoeren om u bij het account aan te melden. Op die manier zal, zelfs als iemand uw wachtwoord hackt, de extra beveiligingslaag voorkomen dat ze uw accounts openen.

5. Download geen software

Hoe verleidelijk het ook is om applicaties te downloaden, vermijd dit om op openbare wifi te doen. Het is moeilijker om zeker te zijn van de bron van de app, die een virus of spyware zou kunnen verbergen.

“Iedereen kan een nep wifi-netwerk opzetten met een overtuigende naam, dus zorg ervoor dat u de juiste naam weet van het echte netwerk waarmee u verbinding wilt maken”

6. Blijf up-to-date

Zorg ervoor dat uw besturingssysteem, webbrowser en antivirusprogramma’s up-to-date zijn met de nieuwste versies – maar download en installeer alleen updates wanneer u zich thuis of op het werknetwerk bevindt.

7. Schakel uw firewall in

Zorg ervoor dat de firewall van uw computer is ingeschakeld om te voorkomen dat hackers verbinding maken met uw smartphone, laptop of tablet.
Ga hiervoor naar Windows, ga naar Configuratiescherm> Windows Firewall en ga in Mac OS X naar Systeemvoorkeuren> Beveiliging en privacy en klik op het tabblad ‘Firewall’.
Standaard verbergt Windows Firewall uw computer voor anderen op hetzelfde netwerk. Mac-gebruikers hebben toegang tot deze extra beveiliging door op ‘Firewall-opties’ op het tabblad ‘Firewall’ te klikken en ‘Stealth-modus inschakelen’ te selecteren.

8. Schakel het delen van bestanden uit

Bestanden delen kan uw computer kwetsbaar maken voor hackers, dus schakel deze optie uit voordat u openbare wifi gebruikt.
Ga in Windows naar Configuratiescherm> Netwerk en internet> Netwerkcentrum en klik vervolgens op ‘Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen’. Open in OS X Systeemvoorkeuren> Delen.

9. Gebruik ‘Vergeet dit netwerk’

Maak gebruik van de optie ‘vergeet dit netwerk’ van uw laptop of apparaat om te voorkomen dat deze automatisch opnieuw verbinding maakt met een wi-fi hotspot zonder uw toestemming.
Vink in Windows het selectievakje ‘Automatisch verbinden’ uit naast de naam van het wifi-netwerk. Om te voorkomen dat dit in de toekomst gebeurt, klikt u op de wifi-naam in het ‘Netwerkcentrum’, klikt u vervolgens op ‘Draadloze eigenschappen’ en tikt u op ‘Automatisch verbinding maken wanneer dit netwerk zich binnen bereik bevindt’.
Ga op een Mac naar ‘Netwerk’ in Systeemvoorkeuren en klik op ‘Geavanceerd’ in het gedeelte wi-fi. Verwijder vervolgens ‘Onthoud netwerken waarvan deze computer is toegetreden’.
Tik voor iPhone of iPad op ‘Instellingen’, selecteer ‘Wi-Fi-netwerken’ en klik op het pictogram ‘I’ naast de netwerknaam en kies ‘Vergeet dit netwerk’.

10. Stel een virtueel particulier netwerk (VPN) in

Het is mogelijk om uw eigen privé virtuele netwerk, een VPN te maken. Met een VPN (Virtual Private Network) legt u een beveiligde verbinding aan tussen uw computer, tablet en smartphone en het internet. U kunt dan gewoon gebruikmaken van openbare wifi, omdat u online bent afgeschermd. Een cybercrimineel kan dan niet zomaar bij de informatie die u ontvangt of verstuurt. Ook kunt u dan Facebook, Twitter en andere websites gebruiken in landen waar deze zijn geblokkeerd.

Veel smartphones hebben ingebouwde VPN-software die u kunt activeren. Er zijn ook VPN-apps te downloaden voor verschillende besturingssystemen. U kunt ook een gratis of een betaalde VPN-dienst afnemen van een VPN-aanbieder. Om tot een goede keuze te komen, is het handig om u in een VPN te verdiepen en op een rijtje te zetten welke VPN-dienst het beste past bij u, uw apparaten en uw internetgedrag. Wilt u bijvoorbeeld de mogelijkheid hebben om een account voor meer apparaten te gebruiken? Moet de VPN-software beschikbaar zijn voor OS X of Windows? Let ook op snelheid, gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid, en hoe de privacy is geregeld.

Op uw smartphone of tablet kunt u in plaats van openbare wifi met een VPN ook gebruikmaken van uw databundel (3G of 4G). Dat kost geld, maar is wel veel veiliger dan een openbaar wifi-netwerk zonder een VPN.

Als u toch een openbaar wifi-netwerk wilt gebruiken zonder een VPN en zonder uw databundel, gebruik het dan in ieder geval niet om om te internetbankieren of andere online activiteiten doet waar persoonsgegevens of inloggegevens aan te pas komen. Mocht u dat toch doen, sla dan geen wachtwoorden of andere inloggegevens op het apparaat op en wis de browsegeschiedenis en cookies.

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel