Zien

De elektrische dweil

‘Hoe denken jullie dat de toekomst eruitziet?’ Deze vraag werd voorafgaand aan de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs gesteld aan een aantal kunstenaars. Dit leverde een serie futuristische tekeningen van Jean-Marc Côté en andere kunstenaars op. Oorspronkelijk werden ze in de vorm van papieren kaarten ingesloten in sigaretten- / sigarenkistjes en later als ansichtkaarten uitgegeven. Ze geven de wereld weer zoals die ze zich in het – toen verre – jaar 2000 voorstelden. Sommige zijn best raak, al duiden de vele propellers en de duidelijk 19e-eeuwse kleding erop dat ze niet ver genoeg gingen in het denken buiten de toen bekende (technologische) kaders.

Er zijn minstens 87 kaarten bekend die werden gemaakt door verschillende Franse kunstenaars, de eerste serie werd geproduceerd voor de Wereldtentoonstelling 1900 in Parijs, andere erna. Vanwege financiële moeilijkheden werden de kaarten van Jean-Marc Côté nooit echt verspreid en kwamen pas vele jaren later tevoorschijn, nadat de science-fictionauteur Isaac Asimov toevallig een serie zag en deze in 1986 publiceerde in het boek Futuredays: Een negentiende-eeuwse visie van het jaar 2000.

Op naar de elektrische dweil, de rondvliegende brandweer en het mobiele huis.

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel