Voelen

Fit of futloos? Doe de test!

fit, test, gezond, houding
Een eenvoudige en snelle test om te zien in welke categorie u valt: de Fit of Futloos-test. Idealiter doe je hem met zijn tweeën maar alleen kan ook. Het enige dat nodig is is een horloge of stopwatch (smartphone).

Cycli

Ga zo snel mogelijk van houding 1 naar houding 2 en weer terug. Hoe u dat doet mag u helemaal zelf bepalen. Voorover overeind komen is sneller maar zwaarder voor de rug. Zijdelings overeind komen is langzamer maar minder belastend voor de rug. Ga van liggen naar staan op uw eigen manier, zonder hulpmiddelen te gebruiken of ergens aan op te trekken. Alles gaat dus volledig op eigen kracht.

Houding 1

Ga helemaal plat op de rug liggen, hoofd op de grond, armen langs het lichaam, benen recht, tenen naar boven, hielen op de grond.

Houding 2

Sta volledig rechtop ‘in de houding’, blik vooruit, nek recht, rug recht, armen naast het lichaam, benen recht, voeten plat op de grond.

Het doel van de test is om binnen 1 minuut zoveel mogelijk cycli te voltooien. U kunt de test het beste met zijn tweeën doen. De één doet de cycli en de ander kijkt en telt. Als u niet helemaal plat ligt of niet helemaal rechtop staat moet de cyclus worden afgekeurd. Uw partner is dus eveneens scheidsrechter en andersom. Alleen hele cycli binnen 1 minuut zijn geldig (niet smokkelen).

Leeftijdscategorie

Afhankelijk van leeftijd en lichamelijke conditie is direct te zien wat je moet halen als je ‘normaal fit’ bent en wat het betekent als je daar (flink) onder of boven zit. Een puber van 15 moet het zonder noemenswaardige uitputtingsverschijnselen bijvoorbeeld meer dan 18 keer per minuut kunnen, iemand van 25 moet er minimaal 16 halen, iemand van 35 minimaal 14, iemand van 45 minimaal 12 et cetera.

fit test, sport, gezond
© Bart Flos

Let op! Hoewel het simpel lijkt kan dit een behoorlijk inspannende oefening zijn. Als u lichamelijke klachten hebt zoals hoge bloeddruk, lage rugpijn of andere gezondheidsklachten, raadpleeg dan eerst de huisarts en/of zorg voor begeleiding door een professional.

Meer lezen

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel