Doen

Tips voor een relaxte cruise

cruise, vakantie

Kies niet uw (cruise)schip op basis van de prijs alleen

Zeker, cruises lijken al snel op elkaar wanneer u de websites van de aanbieders bekijkt, maar in feite hebben de aanbieders, net zoals bij hotels, hun eigen ‘persoonlijkheden’, hun sterke en zwakke punten en moet u kiezen wat het beste bij u past. Disney Cruise Line biedt bijvoorbeeld tarieven die vergelijkbaar zijn met die van Celebrity Cruises, maar de ervaringen zijn erg verschillend. De ene maatschappij richt zich meer op families, de ander juist op een wat ouder of chiquer publiek. Ook seizoensgebonden elementen spelen mee, zoals het aantal vluchten naar uw startpunt, et cetera. Kortom, enig huiswerk voorafgaand aan de boeking kan geen kwaad.

Kies uw hut zorgvuldig

De selectie van een hut kan moeilijk zijn. De grootste schepen hebben vaak meer dan 20 variëteiten met verschillende maten en kenmerken. Voor elk wat wils, maar wat wilt u?  Laagste geprijsde hutten, bijvoorbeeld, kunnen een aantrekkelijke geprijsd zijn, maar kunnen uitmonden in een potentieel claustrofobische ervaring en raamloze ‘binnenkant’. Bent u toch enkel maar op één van de dekken te vinden of gaat u vaak mee met excursies, dan is dat weer minder belangrijk. En waar op het schip is de hut gelegen? Hutten op een lager dek of midden in het schip worden meestal als stabieler ervaren. Dat is prettig als u gevoelig bent voor zeeziekte. En vlak naast luidruchtige plekken (zwembad of nachtclub) is ook niet zo fijn.

Wees ruim op tijd

Cruiseschepen wachten niet. Valt een vlucht uit, of heeft u om andere reden (forse) vertraging, dan kunt u niet meer mee. Met name in de winter kan dit een probleem zijn. Een dag eerder aankomen en in een hotel overnachten kan dan een goede zet blijken. En de volgende ochtend vroeg boarden geeft ook nog eens alle tijd om alles aan boord eens rustig te verkennen terwijl de anderen nog aan het inchecken zijn.

Plannen geeft rust

Wellness op de middagen dat u op zee bent, uitstapjes naar de toplocaties onderweg, tafels voor twee bij kleine specialiteitenrestaurants en zelfs stoelen voor avondproducties zijn snel vergeven. Bekijk de website van de aanbieder en zie of ze de gelegenheid bieden deze extra’s vroeg te boeken (en maak daar ook gebruik van).

Claim niet de beste ligstoelen

Op de meeste schepen zijn er niet voldoende ideaal geplaatste ligstoelen. De snelste manier om vijanden aan boord te maken? Zet uw spullen dan tijdens een zeedag op een ligstoel en verdwijn vervolgens voor uren, naar het ontbijt, de sportschool, de spa, voor de lunch. Keer terug in de namiddag en, als het personeel uw bezittingen al niet van de stoel heeft verwijderd, dan zullen de reacties van medepassagiers u laten wensen dat u dat wel had gedaan.

Reken er niet op dat internet altijd beschikbaar is

Soms is internet aan boord niet betrouwbaar of zijn er hoge kosten voor het gebruik ervan. Kortom, bereid u voor op een ‘digital detox’ of plan vooruit. Download thuis voor vertrek al boeken en tijdschriften die u wilt lezen en zet eventueel uw ‘out-of-office’ aan. En bedenk: zonder internet kan het leven ook mooi zijn.

Denk niet dat u immuun bent voor zeeziekte

Als u nog niet weet of u daar gevoelig voor bent, is dit niet het moment om dat te ontdekken. De huidige cruiseschepen zijn aanmerkelijk stabieler dan vroeger, maar het kan geen kwaad u ertegen te wapenen. Drink dus voldoende (water), slaap voldoende, zit of sta ​​tegengesteld aan de vaarrichting van het schip en vermijd activiteiten als lang lezen of staren op een computerscherm.

Vergeet niet je uitgaven aan boord bij te houden

Aan boord kunt u ongemerkt gemakkelijk veel geld uitgeven, u zult niet de eerste zijn die dit overkomt. Tenzij u aan boord van een all-inclusive cruise bent, kunnen de vele extra’s die gebruikelijk zijn op standaard cruise al snel in de papieren lopen. Fooien, drankjes, excursies, Wifi-pakketten en wellness-arrangementen kunnen de rekening gemakkelijk doen oplopen. Controleer uw board-rekening dan ook regelmatig.

Wilt u op excursies? U kunt ze ook zelf boeken

Het is een vrij algemene misvatting dat de keuze uit excursies beperkt is tot die die de cruisemaatschappij aanbiedt. Dit is helemaal niet het geval. U bent vrij om zelf een excursie te boeken in de havens die u aandoet. En het kan u ook nog het nodige geld besparen, omdat cruiseaanbieders ze vaak tegen hogere tarieven aanbieden. Dus ook hiervoor geldt: vooraf plannen aan de orde. Let er wel op weer op tijd terug te zijn, want het schip wacht op niemand.

 

(advertentie)Cruisereizen

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel