Doen

Grote wasjes, kleine wasjes

De was doen is waarschijnlijk één van de saaiste klusjes, maar ook onontkoombaar. Hoewel huishoudelijke apparaten steeds met nieuwe snufjes worden uitgerust – je kunt de wasmachine zelfs op afstand bedienen – wordt het proces er niet heel veel meer aangenamer van. Volgens de statistieken besteden we gemiddeld ongeveer 17 minuten* per dag aan de was. Toch zijn er trucs om de tijd die we kwijt zijn aan sorteren, wassen en drogen van wasgoed aanzienlijk te verminderen.

1. Gebruik mondwater om de wasmachine schoon te maken

Wasmachines moeten regelmatig worden gereinigd om goed te kunnen blijven functioneren. Er zijn speciale reinigingsmiddelen te koop, maar u kunt ook regelmatig mondwater gebruiken. Voeg een half glas toe aan het doseerbakje waar u normaal het wasmiddel in de wasmachine doet en start met de volledige wascyclus. Schimmels, schimmels en schadelijke bacteriën zullen worden vernietigd.

2. Gebruik speciale zakken voor het wassen van sokken

Veel mensen hebben het fenomeen van sokken die in de wasmachine ‘verdwijnen’. De wetenschappers Simon Moore en Geoff Ellis hebben zelfs een formule ontwikkeld die dit mysterie verklaart. Het is echter eenvoudig om speciale waszakken te kopen voor het wassen van kleine kledingstukken, bijvoorbeeld voor elk gezinslid één en het probleem van de verloren kleding is opgelost.

3. Doe aspirinepillen in de wasmachine om kleding witter te maken

Sommige mensen proberen geen witte kleding te dragen vanwege de (zweet)vlekken die vaak verschijnen. Maar daar is een oplossing voor: doe enkele pillen aspirine in de wasmachine. Het salicylzuur in de pil wit de kleding.

4. Droog kleding niet te lang

Het is erg moeilijk om kleding te strijken die langer is gedroogd dan noodzakelijk. In sommige zeer moeilijke gevallen zal zelfs een strijkijzer met een stomer niet helpen. Het is gemakkelijker om de kleding die vochtig is te strijken. En als kleding te droog wordt, besprenkel het dan met water.

5. Gebruik babyshampoo om de gekrompen kleding te herstellen

Dit klinkt misschien ongebruikelijk, maar babyshampoo of conditioner kan gekrompen kleding terugbrengen naar de oorspronkelijke grootte. Voeg een klein beetje toe aan een bak of emmer met warm water en laat het kledingstuk gedurende 10-15 minuten weken. Droog het vervolgens met een handdoek en leg het horizontaal neer om het volledig te laten drogen. De conditioner maakt de vezel plat en brengt deze terug naar de oorspronkelijke omvang.

6. Gebruik geen wasverzachter bij het wassen van iets wits

Gebruik geen wasverzachter bij witte was, omdat dat de kleding niet zo wit mogelijk laat worden. Als u iets echt wit wil krijgen, gebruik dan een speciale bleekmiddel in plaats van het gebruikelijke wasmiddel en wasverzachter. Andere componenten verhinderen de werking van het bleekmiddel.

7. Sorteer kleding niet op kleur

Sorteer kleding niet op kleur, maar op de stofdichtheid. Zware stoffen absorberen meer water dan lichtere. hierdoor wordt het wasmiddel niet steeds in dezelfde mate uitgespoeld en kan gemengd wasgoed de kleding die van dunne veld is gemaakt, beschadigen. Maar er zijn hierop 2 uitzonderingen:
* Was witte kleding altijd apart;
* Was niet warmer dan op 30 °C, anders verliest kleding kleur.

8. Doe wat aluminiumfolie in de wasmachine

Doe een paar proppen aluminiumfolie in de wasmachine, om statische elektriciteit in uw kleding te voorkomen. Ze zullen de statische lading absorberen.

9. Gebruik scheerschuim om make-up vlekken te verwijderen

Soms is het onmogelijk om make-up vlekken te verwijderen, omdat sommige foundation en sommige soorten lippenstift voor altijd op kleding kunnen blijven zitten. Om de make-up te verwijderen, kunt u een beetje gewone scheerschuim op de vlek aanbrengen en de kleding gewoon wassen zoals u dat normaal zou doen.

10. Gebruik koud water om vuile sokken te wassen

U kunt sokken beter niet in warm water wassen omdat het meeste vuil (zoals zweet) eiwitten bevat. Met een hoge temperatuur wordt dergelijk vuil als het ware vastgezet. Het is daarom beter om sokken in koud water te wassen.

11. Verwijder hardnekkige vlekken met een föhn

Om oude, niet-eiwitachtige vlekken, zoals die van gras, modder of sap, te verwijderen, kunt u ze verwarmen met een föhn en op de vlek een beetje afwasmiddel aanbrengen. Daarna in de wasmachine. Door de vlek te verhitten, werken de bestanddelen van het reinigingsmiddel efficiënter.

12. Gebruik droge handdoeken om was sneller droog te krijgen

Wasgoed droogt sneller als u droge handdoeken tussen natte kleding legt of hangt. Als een kledingstuk nog vochtig is, maar u toch wilt aan doen, dan kunt u deze het best in een droge handdoek wikkelen en in de droger doen om het resterende vocht kwijt te raken.

*) tijd die besteden aan huishoudelijke klussen

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel