Proeven

Doe mij maar een verse krekel

Alleen al in de VS worden jaarlijks 9 miljard dieren geslacht voor de voedselconsumptie. Om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden zijn wetenschappers op zoek naar milieu- en diervriendelijke en efficiënte alternatieven. Er zijn al een aantal gevonden. Misschien even doorbijten …

3D-geprint voedsel

Geprint voedsel, zoals bijvoorbeeld Foodini die produceert, is al op de markt. Onderzoekers hopen dat geprint voedsel de voedselprijzen binnen de perken houdt, misschien zelfs verlaagt. Ook zou het een goede voedingsbron in de ruimte kunnen worden.

Kweekvlees

Vergeleken met echt vlees zou kweekvlees een waterbesparing van 82 tot 96% kunnen opleveren, de broeikasgassen met 78 tot 96% kunnen verlagen en het beslag op landbouwgrond met maar liefst 99% kunnen reduceren.

Algen

Algen zijn rijk aan eiwitten, koolhydraten en omega3-vetzuren. De teelt vergt minder land, water en meststoffen dan conventionele ge4wassen. De kweek van microalgen levert bovendien 20x meer productie op.

Er zijn al supplementen en voedingsmiddelen op de markt die microalgen bevatten. Er wordt nu gezocht naar manieren op de smaak ervan te verbeteren, zodat de belangstelling toeneemt.

Insecten

Twee miljard eten al regelmatig insecten. Ze zijn een goede eiwitbron: insecten bevatten 12,9 gram eiwit per ons (rundvlees 25 gram). De ‘teelt’ van krekels die evenveel eiwitten leveren als koeien vergt echter 25x minder voedsel en 300x minder water.

Vegan… alles

En waar het een paar jaar geleden nog een uitdaging was om vleesvervangende en plantaardige producten te vinden, wordt het assortiment in supermarkten steeds groter. Vegan producten zijn steeds gemakkelijker te vinden: van ‘rookworst’ tot ‘ham’ en ‘pate’. Er is inmiddels ook een alternatief voor vis: zo is er vegan sashimi, gemaakt van tapiocazetmeel en glucose uit zeewier. Karmijnzuur, de bekende kleurstof op roze koeken die uit mieren wordt gewonnen kan worden vervangen door bietensap en rozenbottel. In vrijwel alle chocoladerepen zit cacaoboter of melk verwerkt, dus de repen gaan meestal aan de veganisten voorbij. Maar inmiddels zijn ook daar puur plantaardige alternatieven.

Als je vraagt wat vegetariërs het meeste missen, is het meest gegeven antwoord kaas, tenminste, als je het internet moet geloven. Maar ook daar is een oplossing: vegan kaas. Dergelijke kaasjes zijn gemaakt van noten als hoofdbestanddeel, gecombineerd met kokosvet of edelgistvlokken. Andere producenten gebruiken noten en tofu. Zij beweren dat ze met hun kaas de hartige zuivelsnack perfect nabootsen, zowel qua smaak als structuur. Op het oog zijn deze kaasjes in ieder geval nauwelijks van echt te onderscheiden.

En zelfs voor eieren is een alternatief. Er is kala namak (zwart zout), waarmee qua structuur een gebakken of gevuld ei kan worden nagebootst. Ook bestaan er verschillende ei-vervangende poeders om toch veganistische macarons te kunnen maken. Voor liefhebber van roerei zijn er inmiddels ook vegan eieren,  gemaakt van zeewier in poedervorm. Zodra je het mengt met water lijkt er zowaar een roerei of omelet te ontstaan.

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel