
De navigatiestructuur van je website: de 5 grootste fouten
Voordat ik aan de opleiding Communication and Multimedia Design begon was de navigatiestructuur van websites die ik maakte een perfecte weerspiegeling van de website. Niet meer dan logisch zou je zeggen. Echter leerde ik al snel tijdens de lessen User Experience Design dat ik nog een hoop te leren had. Dit zijn de meest gemaakte fouten die ik zelf heb gemaakt, en ook regelmatig voorbij zie komen. Aan welke maak jij je schuldig?



3. De onvervulbare zoekbalk
Een zoekbalk is een ideale manier om te navigeren tussen grote hoeveelheden content en pagina’s. Stel je eens voor hoe het zou zijn om bij Bol.com het boek De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween te vinden zonder zoekbalk. Een hele opgave, toch?
Daarentegen zorgt een zoekbalk op een website met te weinig pagina’s ook voor de nodige frustraties. Als een bezoeker na drie keer zijn zoekvraag ingetypt te hebben weer ‘geen resultaten’ te zien krijgt, dan kan ik je garanderen dat hij overweegt zijn laptop uit het raam te gooien. En dat is slecht voor zaken. Tenzij je een computerwinkel runt natuurlijk.
Wij houden als vuistregel aan dat een website met minder dan 100 pagina’s geen zoekbalk nodig heeft.
Hier nog twee bonustips als het gaat om zoekbalken:
- Gebruik autosuggesties tijdens het typen in de zoekbalk. Een gebruiker weet niet altijd exact wat hij in moet typen. Zo maak je het makkelijk.
- Prioriteer je content. Ik raad SearchWP voor WordPress sites aan, waarbij je gewicht kunt geven aan bepaalde type content, zodat zij eerder verschijnen dan andere type content. Niets is zo vervelend als dat het eerste zoekresultaat je privacy voorwaarden is.

4. ‘Contact’ als primaire actie
Ik moet bekennen dat wij ons hier vaak aan schuldig hebben gemaak: ‘contact’ als primaire call-to-action. Hoewel dit niet altijd een probleem hoeft te zijn, kan het steken van iets meer denkwerk in de call-to-action tot meer conversies leiden.
Ik schreef meer over conversies in mijn vorige blog: Conversieratio berekenen en verbeteren
‘Contact’ als actie laat veel aan de invulling van de gebruiker over. Want, de kans is groot dat achter die knop een contactformulier schuilt met de vragen: naam, e-mail en bericht. Als gebruiker niet fijn. Je weet niet goed wat er van je wordt verwacht.
In plaats daarvan zijn beschrijvende call-to-actions veel sterker. Denk bijvoorbeeld aan ‘Vraag een consult aan’, ‘Boek een call’ en ‘Vraag de demo aan’. Softwarebedrijven zijn in de regel sterk in beschrijvende call-to-actions. Hieronder bijvoorbeeld Slack:


Het juiste webdesignbureau kiezen? In het artikel How to choose a web design company van Designrush leggen ze in 10 stappen uit hoe je dat doet.