Waarom Upside?

Zo’n 15 jaar geleden liepen we rond met het – vage – idee van een lifestyle e-zine, voor mensen van zekere leeftijd. Onze mediacultuur was (en is nog steeds wel) gericht op ‘jong’ en als je eenmaal iets rijper bent geworden ben je minder zichtbaar, lijkt het wel. Letterlijk grijs. Een weinig interessante en inspirerende club? Maar hé, ouder worden gaat vanzelf en het zou een hele grote groep worden, dat stond al wel vast. Want demografische ontwikkelingen zijn als tankers, langzaam, maar zeker.  

De Franse socioloog Serge Guérin* maakt in zijn boek ‘Silver Génération’ korte metten met alle clichés die bestaan over ouderen. Hij beweert dat we midden in een belangrijke sociale revolutie zitten. In 2019 is meer dan de helft van de Nederlandse bevolking ouder dan vijftig. Er zijn inmiddels meer mensen boven de zestig dan onder de twintig, we worden ouder dan ooit. En we worden gezonder oud – zowel lichamelijk als geestelijk. We zijn net gewone mensen aan het worden: we werken, we sporten, we (her)trouwen, we scheiden, we zijn online, we studeren, we reizen, we beginnen bedrijven, we daten, we gaan naar festivals. 

Onze halfbakken pogingen strandden, omdat we de juiste tone-of-voice niet konden vinden. Hoe spreek je zo’n grote groep aan, zo divers als de wolken in de lucht? En dan ook nog eens zonder in tips te vervallen van het genre ‘waar moet je op letten bij het aanschaffen van een traplift’? Niet dat we daar onze neus voor ophalen, die info is ook erg nuttig, maar eh, die vindt u ergens anders wel, denken we. Het moest anders, luchtiger ook. 

Totdat we, inmiddels ook toegetreden tot de doelgroep 50-en-iets-ouder, en ietsjepietsje grijzer, bedachten dat we ook een magazine voor onszelf konden maken. Wat vinden wij nu zelf leuk om te lezen? Wat prikkelt ons? Dat stroomde: een mix van nice-to-know, need-to-know, ‘dat-wist-ik-niet’-berichten, en ander opmerkelijk nieuws over kunst, cultuur, reizen, eten, gezond leven, wonen, geld en wetenschap en zo meer. Over de leuke en smakelijke extra’s in het leven, zullen we maar zeggen. Soms luchtig (nice), soms handig of nuttig (need). Nuchter, maar niet altijd serieus. Bovendien: nomen est omen. Het heet niet voor niets Upside.nl. Met één beperking: geen politiek nieuws of andere (super)actualiteiten, zoals het weerbericht of de laatste rentestand. Dat lezen we ergens anders (en beter).  

Zo ontstond in augustus 2017 dit magazine. We delen onze belangstelling graag, in de veronderstelling dat dit soms ook anderen, u, aanspreekt. Laat ons weten wat u interessant (of irritant) vindt. Of waar u meer over wilt lezen! Kijk mee via onze nieuwsbrief of neem contact op met de redactie.

Redactie Upside
Arjan van ‘t Hof & Bertine Dragtsma

*) Interview Guérin

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel