Upside developers programmeren

SEO voor afbeeldingen

Sander de Vries Geschreven door Sander de Vries

Wanneer je wil dat mensen uw afbeeldingen online vinden, is het belangrijk om ze goed te optimaliseren, zodat ze verschijnen wanneer mensen zoeken op Google. In dit artikel bespreken we hoe je jouw afbeeldingen kunt optimaliseren met Schema-markering, alt-tekst en andere methoden om ze beter te laten scoren in de zoekresultaten voor afbeeldingen.

Inhoudsopgave

Voeg een bijschrift toe dat duidelijk beschrijft wat er in de afbeelding gebeurt.

Het eerste wat je moet doen is een bijschrift toevoegen dat duidelijk beschrijft wat er in de afbeelding gebeurt. Dat kan door wat tekst boven de afbeelding toe te voegen, of door er gewoon een korte beschrijving onder te zetten. Zorg er in beide gevallen voor dat de titel overeenkomt met wat je in je bijschrift hebt geschreven en vice versa.

De titel van je SEO-afbeelding is beperkt tot 150 tekens, dus gebruik deze zorgvuldig, want alles wat daarbuiten valt, wordt niet weergegeven op de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s). De beste aanpak bij het schrijven van SEO-titels is om ze kort en precies te houden en toch genoeg context te bieden voor zoekers om te begrijpen waar ze naar kijken voordat ze klikken op resultaatlinks van zoekmachines zoals Google of Bing.

Geef het bestand de juiste naam.

Wanneer je jouw afbeeldingen uploadt, geef ze dan beschrijvende namen die overeenkomen met de pagina waarop ze staan en wat er in de afbeelding staat. Als je bijvoorbeeld een pagina hebt over het gebruik van een buitenboordmotor, noem dan je eerste afbeelding “hoe_gebruikt_u_een_buitenboordmotor”. De bestandsnaam moet relevant zijn voor wat erin staat en hoe het past in de algemene site-architectuur.

Voeg alt-tekst toe aan de afbeelding.

Alt-tekst is een korte beschrijving van een afbeelding die wordt weergegeven wanneer de afbeelding niet wordt geladen. Omdat zoekmachines afbeeldingen niet kunnen zien, helpt alt-tekst hen te begrijpen wat je probeert te zeggen. Het biedt ook context voor mensen met een handicap die hulp nodig hebben bij het lezen en begrijpen van je inhoud.

Alt-tekst moet voldoende beschrijvend zijn zodat iemand die blind of visueel gehandicapt is, kan begrijpen wat de afbeelding afbeeldt, zonder dat het overlapt met het bijschrift zelf (dat moet beschrijven wat er daadwerkelijk in de afbeelding staat). Een goede vuistregel is deze: als je niet je hele beschrijving op beide plaatsen zou gebruiken, schrijf het dan niet twee keer!

Hier is een eenvoudig voorbeeld van alt-tekst voor een afbeelding van een hond:

“Hond speelt apport met eigenaar”

Zorg dat de afbeelding gecomprimeerd is, zodat hij snel op de pagina wordt geladen.

Door je afbeeldingen te comprimeren kun je ze sneller laten laden op je website.

Voordat je een afbeelding uploadt, kun je het beste een programma gebruiken zoals TinyPNG of andere soortgelijke programma’s die afbeeldingen comprimeren zonder kwaliteitsverlies. Je doet dit door de afbeelding te uploaden in het programma, de bestandsgrootte te selecteren die je wilt behouden en deze vervolgens te downloaden als een nieuw bestand.

Afbeeldingen zijn een geweldige manier om variatie en pit toe te voegen aan je blogberichten – maar ze zijn ook belangrijk voor een goede SEO.

Afbeeldingen zijn niet alleen nuttig voor de gebruikerservaring, maar kunnen ook uw SEO helpen.

Afbeeldingen zijn belangrijk voor zoekmachine optimalisatie (SEO). Afbeeldingen kunnen je pagina ranking verhogen en tegelijkertijd je bounce rate en engagement verbeteren. Dit komt omdat ze variatie en pit toevoegen aan je blogberichten, waardoor ze interessanter worden om te lezen! Bovendien geeft het toevoegen van afbeeldingen binnen de inhoud van een blogbericht lezers iets visueels om zich op te concentreren terwijl ze door de tekst heen lezen. Dit verhoogt hun betrokkenheid bij het bericht en hun begrip van wat u zegt.

Conclusie

Hopelijk helpen deze tips je bij het maken van goede afbeeldingen voor je blogberichten. Onthoud dat afbeeldingen cruciaal zijn voor SEO, en dat ze ook een geweldige manier zijn om je inhoud op te leuken! Met deze tips in gedachten kun je mooie en effectieve afbeeldingen maken zonder je zorgen te maken dat de algoritmen van Google je zullen straffen.

Sander de Vries
Sander de Vries