Ga naar de inhoud

Wat is User Experience (UX) Design?

User Experience Design is het ontwerpen van een positieve gebruikerservaring op websites, apps en software. Het richt zich op het creëren van een betekenisvolle en relevante ervaring, zodat de gebruiker sneller zijn doelen kan bereiken.

Waarom is goede UX belangrijk?

Een goede user experience zorgt ervoor dat de gebruiker sneller, makkelijker en/of op een prettigere manier zijn taak kan uitvoeren, wat bijdraagt aan de klanttevredenheid en loyaliteit.

In het geval van een zakelijke website eigenaar is er ook een economisch voordeel: een goede gebruikerservaring zorgt voor verhoogde betrokkenheid en conversies, zoals verkopen en marketing leads.

Wat zijn de kerncomponenten van UX design?

In webdesign zie je vaak de volgende UX kerncomponenten terugkomen:

Gebruikersonderzoek

Voordat er daadwerkelijk iets ontworpen wordt, doet een UX’er gebruikersonderzoek. Het doel van de gebruikersonderzoek is om een profiel te maken van de gebruiker (ookwel gebruikerspersona genoemd), dat gebruikt wordt om ontwerpkeuzes te maken. Zo’n profiel bestaat meestal uit de kenmerken van de gebruiker, de belangrijkste taken, de pijnpunten en blijkmakers.

Wireframing en Prototyping

Met een wireframe of prototype wordt een schetsmatig ontwerp van de website gemaakt, zonder in te gaan op de visuele details. Het gaat om de indeling van de website (layout), zodat er getest kan worden met de gebruikers of de indeling logisch en intuitief is.

Een wireframe kan low of high fideltiy zijn, wat de mate van details aangeeft. Een low fidelity wireframe kan een schets op papier zijn, waarbij een high fidelity wireframe een digitale uitwerking is met veel details.

Gebruikerstesten

De wireframes of prototypes kunnen opnieuw worden voorgelegd aan de gebruikers om te toetsen of de gebruikers de intentie van de website of app begrijpen en weten hoe te navigeren.

Wat is het verschil tussen UX en UI design?

User Interface (UI) design draait om het grafisch vormgeven van de website of app, en richt zich met name op vorm, kleur, typografie, witruimte etc.

De UI design fase volgt na de UX design fase. Het borduurt namelijk voort op de wireframes en de resultaten van de gebruikersonderzoeken.

Het is dus niet het één óf het ander, maar een samenwerking voor een succesvol digitaal product.

Een goede UI-designer weet vaak wel over UX – en visa versa.

Heb je opleiding nodig om user experience designer te worden?

Het is niet verplicht, maar UX design is een vrij complexe discipline om zelf aan te leren. Het is essentieel dat je de juiste onderzoekmethodes kunt toepassen om de juiste conclusies te kunnen trekken. Een opleiding zoals Communication and Multimedia Design leggen een goede basis voor UX-designers.

Meer begrippen