Upside developers programmeren

Wat is een CDN?

Sander de Vries Geschreven door Sander de Vries

Een content delivery network (CDN) is een netwerk van servers die samenwerken om websitecontent, zoals afbeeldingen, video’s en statische bestanden, snel en efficiënt te leveren. Het CDN verspreidt de content over meerdere datacenters, op verschillende locaties. Zo kan je website sneller geladen worden voor bezoekers uit het buitenland en wordt jouw eigen server minder belast, waardoor er minder risico komt op downtime door bijvoorbeeld stroomstoring of overbelasting van bandbreedte door zware traffic spikes.

Inhoudsopgave

Het CDN verspreidt de content over meerdere datacenters, op verschillende locaties

CDNs (Content Delivery Networks) verspreiden de content van een website over meerdere datacenters, op verschillende locaties. Ze reduceren zo latency en load op servers. Bovendien kunnen CDNs (bijna) wereldwijd content leveren, omdat ze in verbinding staan met andere datacenters over de hele wereld. In het geval van een fout tijdens de levering van de content zal deze automatisch worden hersteld door het CDN en kan zo snel mogelijk weer worden doorgestuurd naar de eindgebruiker.

Het voordeel is dat de bezoeker niet lang hoeft te wachten totdat de website is geladen.

Wanneer heb je een CDN nodig?

Iedere website zal profiteren van een CDN. Het zijn vooral de websites met veel (buitenlands) verkeer of een website die snel moet laden die profiteren van een CDN. Een CDN is ook gunstig voor websites die veel media content hebben (zoals afbeeldingen en videos) doordat deze content veel bijdragen aan de laadtijd van de website.

Sander de Vries
Sander de Vries