Upside developers programmeren

Website onderhoud

Ron Geertsma Geschreven door Ron Geertsma

Bij Upside hebben we het – tja, het zit in de naam hè – vooral graag over de upsides van een website. Maar we moeten toegeven dat het “hebben” van een website ook downsides kent. Misschien wel de grootste: website onderhoud.

Waarom moet een website worden onderhouden?

Waarom doen we dat eigenlijk, onderhoud aan een website? Tja, net als met alle goede dingen in het leven heeft onderhoud vooral te maken met behoud.

 • Wie niet naar de sportschool gaat verliest z’n sixpack (mocht je die al hebben)
 • We z’n auto niet naar de garage brengt voor de jaarlijkse onderhoud komt langs de weg te staan met pech
 • Wie de banden niet oppompt en ketting niet smeert moet harder trappen op z’n fiets

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Waar het op neerkomt: ook je website heeft onderhoud nodig. En de enige reden waarvoor je dat doet is ‘behoud’. Het kost geld, maar je ziet er niks van. Vervelend, maar het is niet anders. Nu snap je waarom ik het aanmerk als downside.

Het onderhouden van je website kent niet alleen downsides

Onderhoud heeft één grote upside en dat is natuurlijk gemoedsrust. Net zoals je de auto nog even voor een wintercheck naar de dealer stuurt voordat je op wintersport gaat, brengt het zekerheid. Wetende dat alles goed zit, dat niets een veilige reis in de weg staat, en je er alles aan gedaan hebt om dat te verzekeren.

Wat zijn de risico’s bij geen onderhoud?

Voorkomen is beter dan genezen. En dat is waarom een website moet worden onderhouden. Wat is het dan precies wat we proberen te voorkomen?

Breken van de website

Digitale ontwikkelingen blijven razendsnel doorgaan. De omgeving waarin je website zich bevindt (de server) en de externe software die wordt gebruikt (dependencies) ontwikkelen mee. Als je website dat niet doet, dan kan het zijn dat er gebruik wordt gemaakt van code of pakketten die niet meer worden ondersteund. Met ‘ERROR!’ als gevolg.

Zo maakt WordPress bijvoorbeeld gebruik van PHP voor de communicatie met de server. Veel hosts verplichten websites om gebruik te maken van PHP 8.0 of hoger, terwijl er nog een hoop websites gebruik maken van thema’s die alleen PHP 7.0 ondersteunen. Hoog tijd voor een aantal updates dus!

Gehackt worden

Het ergste wat kan gebeuren is dat je website gehackt wordt. Iemand krijgt zonder toestemming tot je website. Dit is wat zij vervolgens kunnen doen:

 • Defacen is misschien wel het minst erge dat kan gebeuren. Je website wordt vervangen voor een andere website (bijvoorbeeld met p*rno of advertenties).
 • Met formulieronderschepping wordt de invoer van formulieren doorgestuurd naar de hackende partij. Een contactformulier kan onschuldige informatie bevatten, maar een login- of bestelformulier bevat privé gegevens van jouw klanten.
 • Als er een data breach heeft plaatsgevonden zijn hackers er in geslaagd gevoelige data van je website te downloaden. Denk bijvoorbeeld aan de privégegevens van je webshopklanten. Je bent verplicht dit te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens en aan je klanten natuurlijk. Slechte PR, niet?
 • Wanneer er malware op je website is geplaatst heb je niet altijd door. Malware kan gezien worden als een virus die data verzameld, spam verstuurd, andere computers infecteert, noem maar op. Heel vervelend en hardnekkig. Je loopt daarbij ook het risico om door Google geblacklist te worden; je website wordt niet meer getoond in de zoekresultaten.

Het vervelende is dat je dus niet altijd doorhebt dat je gehackt bent en er dus al een hoop schade heeft plaatsgevonden voordat jij aan de bel trekt.

Voorkom je hacks dan met website onderhoud? Nee, 100% voorkomen is niet mogelijk. Maar, je maakt de kans op deze manier wel zo klein mogelijk.

Welke werkzaamheden vallen onder onderhoud?

Het kan natuurlijk per aanbieder verschillen, maar doorgaans vallen de volgende werkzaamheden onder onderhoud:

 • Updaten van WordPress
 • Updaten van WordPress plugins
 • Updaten van het thema
 • Monitoren van de bereikbaarheid van de website
 • Dagelijkse backups
 • Mallware removal en hack fixes

WordPress onderhoud door Upside

Bij Upside houden we niet zo van risico’s. Daarom bieden wij naast het onderhouden van WordPress websites ook extra beveiliging van Cloudflare, extra veilig en razendsnelle premium hosting, service level agreements en vaste beschikbaarheid van onze retainers. Want wie kan er nou beter voor je website zorgen dan je favoriete nerds?

Lees hier verder over Upside Support.

Wat zijn de kosten van WordPress onderhoud?

WordPress onderhoud is al mogelijk vanaf € 75,- per maand. Dat is inclusief razendsnelle en veilige premium hosting.

Ron Geertsma
Ron Geertsma

Ron is mede-oprichter van Upside en verantwoordelijk voor strategie. Met een achtergrond in zowel development als User Experience design helpt hij ondernemers en marketeers hun website succesvol in te zetten.