Groningers zelfredzamer maken bij noodgevallen; dát is de ambitie van Veiligheidsregio Groningen. In samenwerking met RTRN en Upside ontwikkelden ze de website eerstehulpbenjij.nl, waar inwoners terecht kunnen voor informatie en praktische tips om zich voor te bereiden op een noodsituatie. 

Eerste Hulp Ben Jij website mobile

Wees voorbereid

Dat is de strekking van de campagne. Aardbevingen, natuurbranden, cyberaanvallen, noodweer, terrorisme. Noem het maar op. Er zijn een hoop noodsituatie te bedenken. Met handige checklists, de juiste spullen in huis en de samenwerking met buurtbewoners zorg jij dat je voorbereid bent.

Eerste Hulp Ben Jij homepage

Voor jezelf en samen met je buren

Het is verstandig om je huis en eigen omgeving goed voor te bereiden. Maar juist door samen te werken met de buurt zorg je voor meer zelfredzaamheid. Misschien heeft die ene buurman heeft een kettingzaag in het geval van een omgewaaide boom. Of heeft de overbuurvrouw recent een EHBO-cursus afgerond. Door samen met je buurt een buurteam te vormen en een buurtplan op te stellen zorg je voor de beste voorbereiding.

Eerste Hulp Ben Jij website 3 mobiele pagina's

Vind buurtteams of bijeenkomsten met de handige postcode checker

Welke activiteiten spelen er in je omgeving? Zijn er binnenkort bijeenkomsten? Of kan ik me aansluiten bij een bestaand buurtteam? Om makkelijk en snel de activiteiten in de buurt te vinden hebben we een postcode checker ontwikkeld. Vul je postcode in en zie alle activiteiten in een straal van 5 kilometer. Om dat te realiseren doen we een API-call naar de postcodedatabase van Ezcmd.

Eerste Hulp Ben Jij website postcodechecker
Vind activiteiten in je buurt met de postcode checker

Voor iedereen toegankelijk

De maatwerk WordPress website is volledig toegankelijk gemaakt volgens de WCAG 2.1 AA normering. Dat betekent dat de website te gebruiken is voor mensen met een beperking. Dit is een vereiste voor overheidswebsites, maar eigenlijk zou iedere website hieraan moeten voldoen. Zo werkt de website dus goed met screenreaders en toetsenbord. De website is geaudit door Accessibility.

Eerste Hulp Ben Jij website bereid je thuis voor pagina
Eerste Hulp Ben Jij website bereid je thuis voor pagina desktop
Wat doe je als je een betrouwbare partij zoekt die je kan helpen bij het realiseren van een gloednieuw concept? Precies: rondvragen in je netwerk. Marleen Hanenberg, communicatieadviseur bij Veiligheidsregio Groningen verklaart: “Via een communicatiebureau waar wij mee samenwerken kwamen we uit bij Upside. We hebben toen meteen een kennismaking gepland.” Dat bleek de juiste zet. “Het contact verliep vanaf het begin heel prettig en ze reageerden enthousiast op onze plannen. Dat gaf een goed gevoel.”

Eén van de uitdagingen binnen de opdracht was het strenge eisenpakket. Marleen legt uit: “Omdat we een overheidsorganisatie zijn hebben we te maken met diverse eisen op het gebied van veiligheid en toegankelijkheid. Zo moet de website voor álle mensen toegankelijk zijn; ook voor bijvoorbeeld blinde, slechtziende of dove mensen. Dat vraagt wel om specifieke expertise van de webbouwer.” Met die kennis zit het bij Upside wel goed. “We hadden het volste vertrouwen in hun kennis op dat gebied, en dat vertrouwen bleek meer dan gegrond.”

De belangrijkste meerwaarde aan de samenwerking volgens Marleen? “Ze komen afspraken na, reageren snel en zijn to-the-point. Bovendien zijn ze heel transparant in hun communicatie; ze doen wat ze zeggen en vice versa. Kortom: je kunt gewoon écht van ze op aan; en dat werkt erg prettig.”
Marleen Hanenberg
Marleen Hanenberg Veiligheidsregio Groningen

Het resultaat

De website is een platform geworden voor Groningen en haar bewoners. En niet alleen Groningen, want er zijn meer veiligheidsregio’s die zich willen aansluiten bij het platform. Door de flexibiliteit in het beheersysteem van de website is het makkelijk voor de veiligheidsregio’s om te groeien. Het platform leent zich naar onze mening prima om landelijk ingezet te worden.