Wat is conversie?
Een conversie – in de context van een website – vindt plaats wanneer een bezoeker verandert in een lead of klant. Dit gebeurt wanneer de bezoeker een actie onderneemt op de website, zoals het aanschaffen van een product, zich inschrijven voor een nieuwsbrief of het downloaden van een whitepaper.
Waarom is conversie belangrijk?
Voor een website-eigenaar of marketeer is conversie een van de belangrijkste doelen, omdat hier vaak het inkomen vandaan komt. Met de juiste trackingsoftware, zoals Google Analytics, kan worden achterhaald waar een conversie vandaan komt. Op basis van deze informatie kan worden besloten om meer geld en energie te investeren in deze specifieke content of bron.
Wat is de conversieratio of het conversiepercentage?
De conversieratio, ook wel conversiepercentage genoemd, is het aantal conversies gedeeld door het totale aantal websitebezoekers. Je kunt ook een conversieratio berekenen voor het aantal bezoekers van een specifiek kanaal (zoals social media, SEO, SEA, enz.). Met deze informatie kun je de prestaties van verschillende kanalen vergelijken en je marketingstrategie daarop aanpassen.
In een later artikel over het berekenen en verbeteren van je conversieratio gaan we hier dieper op in.
De verschillende soorten conversies
Er zijn drie verschillende soorten conversies:
- Engagement conversie: De bezoeker liked, deelt of reageert op een bericht.
- Leadconversie: De bezoeker laat zijn e-mailadres achter in ruil voor iets waardevols.
- Verkoopconversie: De bezoeker doet een aankoop.