Ga naar de inhoud

Wat is een placeholder?

Een placeholder is een stukje tekst of afbeelding die wordt gebruikt om de ruimte op te vullen voor zolang de definitieve tekst of afbeelding ontbreekt.

Wanneer gebruik je een placeholder?

Op een website gebruik je in twee situaties een placeholder:

Situatie 1: Een placeholder tijdens het ontwerpproces

Vaak is het zo dat de definitieve content nog niet aanwezig is wanneer een website wordt ontworpen. De designer heeft dan toch iets nodig om mee te werken.

Voor tekst wordt meestal dummy tekst gebruikt, zoals Lorem Ipsum, dat al sinds 1500 door drukkers wereldwijd wordt gebruikt.

Voor afbeeldingen wordt vaak gekozen voor een afbeelding met daarin de afmetingen. Zo leidt het niet teveel af van de sfeer van de website en weet de verantwoordelijke voor de content welk formaat afbeelding hij of zij moet aanleveren. Een handige tool hiervoor is Placehold.co.

Een voorbeeld van Lorem Ipsum als placeholder tekst
Een voorbeeld van hoe wij 'Lorem Ipsum' tekst gebruiken als placeholder voor testimonials in het ontwerp.

Situatie 2: Een placeholder als fallback op de website

Soms gebeurt het dat er niet voor elke pagina of blog een geschikte afbeelding beschikbaar is. Als je dan de plek van de afbeelding leeg laat, stort het ontwerp in.

Je kunt dit voorkomen door wanneer een afbeelding ontbreekt, terug te vallen op een standaardafbeelding. Dit hebben we bijvoorbeeld ook gedaan voor de dienstpagina’s van Charco & Dique. Op de afbeelding hieronder zie je dat de onderste pagina geen foto heeft. In dat geval wordt het paard uit het logo getoond, zodat er geen wit vlak ontstaat.

Een voorbeeld van een placeholder als terugval afbeelding
Een voorbeeld van hoe wij een fallback afbeelding gebruiken wanneer er geen foto is.
Meer begrippen